kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türkiye, Atina'da da girişimde bulundu

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Türkiye, Atina'da da girişimde bulundu
Türkiye'nin, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı nezdinde, Atina'da geçen hafta yapılan seminerde sunulan ve Türkiye'yi bölünmüş olarak gösteren harita konusunda girişimde bulunduğu öğrenildi.

Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu, bugün Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Haralambos Rokanas'a, Türkiye'nin söz konusu olaya ilişkin tepkisini iletti. Bu arada Atina ile Ankara arasında harita krizine yolaçan seminerin konuşmacısı Prof. Dr. Yannis Mazis, ''Dost, komşu ve müttefik Türkiye'yi gücendirmek gibi bir niyeti olmadığını'' söyledi.

Geçen hafta Atina'da yapılan ve açılışına Yunanistan Savunma Bakanı Evangelos Meymarakis'in de katıldığı ''Kriz Yönetimi Atina 2007'' adlı seminerde yaptığı sunumda Türkiye'yi bölünmüş olarak gösteren haritayı kullanarak Türkiye'nin Atina Askeri Ataşesi Alb. Atilla Şirin'in toplantıyı terketmesine neden olan Prof. Dr. Mazis, AA'ya bilgi verdi. Yunanistan'ın Korfu Adası'ndaki İyonya Üniversitesi'nde görev yapan Mazis, seminerdeki sunumunun hiçbir art niyet taşımadığını ve Türk hükümetinin de içgüvenliği için tehlike olarak nitelediği unsurları dile getirdiğini bildirdi.

Mazis, şöyle konuştu: ''Sunumumunda ayrıca Yunanistan'ın da dost ve komşu Türkiye'nin PKK konusundaki endişelerini paylaştığını vurguladım. Bu savlarımı akademik anlamda sergilemek için de internette dolaşan ve basında da yer almış olan gayet iyi bilinen bir haritayı kullandım. Bu harita, 2006 yılının eylül ayında Roma'daki NATO Koleji'nde bir Amerikalı albay tarafından sunuldu ve Türkiye'nin NATO'ya nota vermesine yol açtı. Bu hususa ve bu haritayı çizen Amerikalı emekli albay Ralph Peters ile yayımlayan Armed Forces Journal Dergisi'nin adlarına da sunumumda yer verdim. Söz konusu haritada İran, Pakistan, Afganistan, Suudi Arabistan yani neredeyse tüm Ortadoğu ülkelerinin sınırları değişmiş olarak görünüyor. Bu ülkelerin çoğunun temsilcileri de seminerdeydi. Bu haritanın sunulmasının bilimsel nedenlerini yani bu tür gelişmelerin engellenmesi yönünde yaklaşım geliştirmenin söz konusu olduğunu anladıkları için tepki göstermediler. Türk askeri ataşe tarafından anlaşılamadığım için üzüntü duyuyorum. Yeniden dost ve komşu Türkiye'ye hürmet ve saygılarımı vurguluyorum. Bunu ve Yunanistan'ın, Türkiye'nin AB sürecindeki en güçlü destekleyicisi olduğunu zaten seminerdeki sunumumda da söylemiştim.''