kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Frattini'nin desteklediği "Avrupalı İslam"ın fikir babalarından biri Sarkozy...

Camilere AB standardı

FİKRET AYDEMİR
Radikal İslam'ın önüne geçmek isteyen AB Komisyonu 2008'de AB genelinde cami ve imamlara standart getirecek. AB başkentlerine 18 soruluk anketler gönderildi..
Avrupa Birliği yükselen terör eylemleri ile mücadele etmek için camii ve imamlara AB standardı getiriyor. İngiltere'deki bombalamaların ardından terörle mücadelede yeni düzenlemelere gideceklerini açıklayan AB Komisyonu Adalet ve Güvelik İşlerinden Sorumlu Üyesi Franco Frattini, bu amaçla 27 üye ülkeye 18 sorudan oluşan bir anket gönderdi. Frattini bu sorularla başta "camiler ve dini okullar" olmak üzere, AB ülkelerindeki İslam uygulamaları konusunda daha çok bilgi toplamayı amaçlıyor.

ÜRETİLEN SİYASET
Ankette istenen bilgiler arasında camilerin nasıl finanse edildiği, imamlarının nasıl işe alındığını ve eğitildiği sorularının yanı sıra, okulların radikal etkilere kırılgan olmasının engellenmesi için uygulanan politikaların ve dini okulların finansmanı ve denetimi olduğu belirtildi. AB Komisyonu Başkan Yardımcılığı görevini de yürüten İtalya Eski Dışişleri Bakanı Franco Frattini anketle hükümetlerden şiddete başvuran radikal İslam'a yönelik politika ve uygulamalarına ilişkin bilgi de istedi.

2008'DE GELİYOR
Üye ülkelerinden eylül ayının sonuna kadar uygulamaları hakkında AB Komisyonu'na bilgi verilmesini isteyen Frattini, 2008 yılında yayınlayacak bir rapor ile AB genelinde camii ve imamlara standart getireceği belirtildi. AB yetkilileri, Komisyon'un radikal İslam'a karşı ve İslam'ın "daha ılımlı ve hoş görülü bir Avrupa kolu" yaratmak amacıyla harekete geçtiğini ifade etti. Camii ve imamlara getiren standart ile AB'nin, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin, 2006 yılında İçişleri Bakanı iken ortaya attığı "Avrupalı İslam" fikrini benimsediği ve geliştirmek için çalışmalara başlandığı yorumları yapılıyor.