kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
OKUR TEMSİLCİSİ
Okur Temsilcisi

Transferde 'palavra' payı

Yaz gelince transfer haberleri kanatlanır. Gerçek bilgiler söylentilere, kaynağı belirsiz duyumlara karışır. Ortalık bulanır. Okurlardan şikâyet de eksik olmaz.
Emrah isimli okurumuz, zaman zaman bu köşenin gündemine de taşınan transfer haberi eleştirilerine bir yenisini ekliyor. Şikâyet konusu, 20 Haziran tarihinde Adriano'da İşlem Tamam başlığıyla sunulan haber. Şöyle yazmış Emrah bey:
"Yaz sezonlarında o kadar çok balon haber çıkıyor ki ulusal gazetelerde artık okuyup izlemekten bıkıyoruz. Adriano haberinin daha haftası dolmadan şimdi işin yattığı yazılıp çiziliyor. Bu haber ille de balondur demek istemiyorum ama burada dikkat çekeceğim nokta şu: Doğruluğuna ve saygınlığına hep inandığım Sabah spor sayfası bence kesinleşmemiş transferleri kesinleşmiş gibi vermekten kaçınmalı. Bir oyuncu ne zaman Türkiye'ye gelip basın önünde imza atarsa o zaman 'filanca oyuncu falanca takımda' diye manşet atılır. Hele hele birinci sayfanıza çıkmış haberlerin doğruluğunun teyidi alınmadan okura sunulursa, inandırıcılığınız darbe alır ve devamlı palavra sıkan gazetelerden farkınız kalmaz."
Spor Müdürü Serdar Çelikler'in yanıtı:
"Öncelikle okurumuza teşekkür ederiz. Hem bu konuda ciddi bir açıklamaya fırsat tanıdığı için hem de spor sayfalarımız için kullandığı beğeni dolu ifadeler için. Şimdi, transfer döneminde çok sık başımıza gelen bu eleştirileri ikiye ayırmak gerekir.
Birincisi transfer tirajı kaygısı güden gazetelerle gerçekten transfer gündemini ortaya koymaya çalışan gazeteler. Birinci bölüm daha çok günlük spor gazetelerini kapsıyor. Bizi de kapsayan bölüm için aslında idari mekanizmanın kararı önemlidir. Bazı gazetelerin yazıişleri transferi sadece imza atıldığı anda görmeyi tercih eder ve spor servisleri de bu karara göre hareket eder. Dolayısıyla sadece işi imzaya kalan ya da imza atan oyuncuların haberleri bu gazetelere konu olur. SABAH Spor'un yazıişleri tarafından da belirlenen tavrı, transfer gündemine asılmasıdır. Dolayısıyla okurumuzun da belirttiği gibi mutlaka bir temas içeren isimler sayfalarımızda yer alır."
Çelikler, "Peki transfer haberleri nasıl sayfaya giriyor?" sorusunu da şöyle yanıtlıyor:
"Transfere konu olan bir oyuncunun ismi gündemimize geldiğinde önce haberi getirenin kaynağı araştırılır. Kaynak daha önceden kendini kanıtlamış ve güvenilir ise bu kez yabancı oyuncunun ülkesi ile bağlantıya geçilir. Oyuncunun futbol oynadığı ülke basınından konu araştırılır. Olumlu bir gelişme varsa, bu kez oyuncunun menajerine ulaşılır. Menajerler genelde doğrulama yapmasa da transferin gündemde olduğu konusunda bilgiler verir... Tüm verilerin tamamı güvenilir ise son olarak ya bir yönetici ya kulüp menajeri ya da yönetime yakın kaynaklardan söz konusu ismin teyit edilmesi işlemine girilir. Tüm bu araştırmaların sonunda da 'X kulüp Y oyuncuyla ilgileniyor, durum da böyle böyle' şeklinde haber yapılır. Sonraki dönemdeki gelişmelere göre de haber giderek şekillenir."
"Bir örnekle açsan?" sorusuna aldığım yanıt da şöyle:
"Örneğin Beşiktaş... Ön libero konusunda Marchall ve Makelele ile ilgilendi ancak sonuç alınamadı. Cisse transfer edildi. Aynı Beşiktaş Navarro, Yepes, Boumsong, Bonera, Luisao, Coloccini isimli stoperlerle ilgilendi. Bunların bir kısmıyla her konuda anlaşıldı, ancak Ertuğrul Sağlam onay vermedi. Ya da oyuncu ile anlaşıldı ama kulüple anlaşılamadı. Sonuçta bir stoper mevkii için basına yansıyan tam 6 isim oldu. Şimdilerde Rivas isimli bir başka stoperle ilgileniliyor ve o da olmazsa Beşiktaş için tam 7 stoper ismi yazmış ve bunlardan hiçbirinin imzasını görememiş olacağız. Ancak SABAH Spor, herkesin 'Bu iş yatıyor galiba' dediği günlerde Lincoln'ün G.Saray ile sözleşme imzaladığını veren, İlhan Parlak'ın F.Bahçeli olacağını belirten ve yine Türkiye transfer gündemini sarsan 'Ümit Karan'a F.Bahçe kancası' haberini sayfalarında yayınlayan spor servisidir... Bu arada okurumuza son bir not: Transfer istihbaratımıza çok güvenmemezi rağmen çok emin olmadan "x takım y oyuncunun işini resmen bitirdi" ibaresini hiç kullanmadık. Kullandıklarımızda da hep haklı çıktık."
Bu yanıt tatmin edici mi?
Değilse, bana yeniden yazabilirsiniz.
Gazetedeki her servis müdürü gibi Çelikler de okurla diyaloğun sürekli olmasından yana.