kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dreamliner görücüye çıktı

Yeni Haber
ABD'nin ünlü havacılık firması Boeing, 13 yıldan bu yana piyasaya süreceği ilk yeni yolcu uçağı tipi olan ve şimdiden havayolu şirketlerinden büyük ilgi gören 787 Dreamliner'ı düzenlediği büyük bir törenle kamuoyuna tanıttı.

ABD'nin en kuzeybatısındaki Seattle kenti yakınlarında yer alan Boeing fabrikasında sabaha karşı yapılan törene, aralarında havacılık çevrelerinin, medya mensuplarının ve şirketin eski ve yeni çalışanlarının yer aldığı yaklaşık 15 bin kişi katıldı ve program, uydu ve internet üzerinden dünyanın 45 ülkesine 9 dilde iletildi.

ABD'nin ünlü haber sunucularından Tom Brokaw'ın sunduğu programda 787 Dreamliner'ın özellikleri ayrıntılarıyla anlatıldı.

Boeing'in dünya havacılık piyasasında en büyük rakibi konumundaki Fransız ağırlıklı Airbus şirketinin başkanı Lousi Gallois da beklenmedik bir jestte bulunarak Boeing şirketini kutladı. Gallois, mesajında, ''Bugün Boeing'in günü, 787'nin kutlandığı gün'' dedi.

787 Dreamliner uçağını almak için dünyanın önde gelen birçok havayolu şirketi şimdiden sıraya girdi. Uçak daha piyasaya sürülmeden, 787 için verilen siparişlerin sayısı 697'ye yükseldi.

Bundan sonra 787 satın almak isteyen havayolu şirketleri, sipariş yoğunluğundan dolayı teslimat için en azından 2014'e kadar bekleyecek.Orta boy ve uzun menzilli yolcu uçağı olarak üretilen 787 Dreamliner, tipine göre 150 ile 330 arasında yolcu taşıyabilecek.

787 Dreamliner'in gövdesinin yüzde 50'si karbon kompozit ve yüzde 15'i de titanyum maddesinden meydana geliyor. Bu yüzden benzer büyüklükteki uçaklardan daha hafif olan 787, yakıtta yüzde 20'lık bir tasarruf sağlıyor.

Boeing'in bu yeni uçağının fiyatı, tipine ve özelliklerine göre 150 milyon dolar ile 200 milyon dolar arasında olacak.

Uçağın test uçuşları ağustos sonu veya eylül başında yapılacak ve ilk uçak, gelecek mayısta Japon havayolları All Nippon Airways'e teslim edilecek. Uçağın ilk seferinde, gelecek yıl Pekin'de yapılacak olimpiyatlara yolcu taşıması planlanıyor.

(AA)