kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Fındık üreticisinin gözü hükümette

ANKA
Yeni Haber
Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Bakanlar Kurulu toplantısında fındık alımı hakkındaki konuların ele alındığını, fiyatla ilgili açıklamayı ise Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in yapacağını bildirdi.

Şener, 168'inci Bakanlar Kurulu toplantısının ilk gündeminin Avrupa Birliği'ne katılım süreci hakkındaki çalışmalar olduğunu söyledi. Şener, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın konuyla ilgili sunum yaptığı kaydederek, son Bakanlar Kurulu toplantısından bu yana istatistik ve mali kontrol başlıkları altında açılan fasıllarla birlikte toplam 11 faslın sürdürüldüğünü açıkladı.

Toplantıda son dönemlerde artış gösteren orman yangınlarıyla ilgili olarak Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe'nin kurul üyelerine ayrıntılı bilgi verdiğini bildiren Şener, Karadeniz bölgesinin temel ürünü ve geçim kaynağı olan fındık konusunda da görüşmeler yapıldığını söyledi. Şener, fındık fiyatı konusunda ayrıntılı açıklamayı Tarım ve Köyişleri Bakanı'nın yapacağını belirtti.

"SON TOPLANTI DİYEMİYORUM"

Kurul'da seçim güvenliğiyle ilgili bakanların diğer bakanlara bilgi sunduğunu da ifade eden Şener, "Bu toplantının seçim öncesi son toplantı, ilgili olma durumunda seçim öncesi bir toplantı yapma ihtimali daha var. Bunun için son toplantı diyemiyorum. 168'inci toplantı diyorum" dedi.

ORMAN YANGINLARI İNSAN KUSURU

Şener, bir gazetecinin orman yangınlarıyla ilgili terör kuşkusunu hatırlatarak, bu konunun gündeme gelip gelmediğini sorması üzerine, orman yangınlarının temmuz ve ağustos ayında artığına dikkat çekerek, yapılan tespitlerde insan kusurunun yangınların çıkış nedeni olarak belirlendiğini söyledi. Şener, "Kesin bir bulgu olmadan farklı gerekçe ve nedenler sıralamak gerçekçi olmaz" dedi.

Fındık konusunda sorulan sorular üzerine de Şener şu açıklamayı yaptı:
"Fındık konusunda ayrıntılı değerlendirmeler yapılmıştır. Geçen yılki uygulamalar, TMO'nun fındık alımındaki etkinliği konuşulmuştur. TMO geçen sene ilk defa sisteme girdi, fındık alımı yaptı ve tüm alımları ödedi. Bu sezon da TMO fındık alımına girecektir. Prensip itibarıyla açıklamayı Tarım Bakanı tarafından yapılmasına karar verdik."

Şener bir gazetecinin "Fındık fiyatı belli oldu mu?" sorusunu da "En azından ben biliyorum" şeklinde yanıtladı.

CUMHURBAŞKANI'NI YENİ MECLİS SEÇECEK

Şener, cumhurbaşkanlığı seçimi süreciyle ilgili olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı açıklamaların geçerli olduğunu kaydederek, Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararın ardından cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili mevzuat ve seçim takvimine bakıldığı zaman 11'inci Cumhurbaşkanı'nın Meclis tarafından seçileceğini söyledi.

TEZKERE GÜNDEME GELMEDİ

Şener, Kuzey Irak'a askeri operasyonla ilgili bir tezkerenin kurul gündemine gelip gelmediğini yönündeki soru üzerine, güvenlik ve terörle ilgili değerlendirmelerin yapıldığını ancak karar oluşturmaya yönelik bir değerlendirme yapılmadığını açıkladı.

Şener, bir gazetecinin "Bakanlar Kurulu toplantısının son toplantı olma ihtimalini göz önüne alarak bakan arkadaşlarınızla bir vedalaşma oldu mu" sorusunu "Hiç kimseyle vedalaşmadım, vedalaşma noktasında değilim" diye yanıtladı.

Şener, başka bir soru üzerine de bonozedelerle ilgili kanunun yürürlükte olduğunu ancak ödemelerin yapılması için Bakanlar Kurulu kararının gerektiğini belirterek, "Taslak henüz Başbakanlık bünyesinde, çalışmalar devam ediyor" dedi.