kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Son uyarıyı alan Wilson şok oldu

METEHAN DEMİR
METEHAN DEMİR
Dışişleri Bakanı Gül, Genelkurmay brifinginin ardından ABD'ye iletilmek üzere bugüne kadar kaleme alınmış en sert yazıyı hazırlayıp ABD Büyükelçisi Wilson'a verdi..
Ankara'da gündeme oturan tezkere tartışmaları ve haftalardır ABD-hükümet ekseninde yürütülen gizli trafiğin perde arkasını SABAH araladı. Güvenilir kaynaklardan edinilen bilgiye göre, nefes kesen süreç şöyle gelişti: Genelkurmay Karargâhı'nda terör brifinginin verildiği 22 Haziran günü, Ankara Amerika nezdinde harekete geçti. Brifingin ardından, Dışişleri Bakanı Gül, bakanlığa geçti. Daha sonra bugüne kadar ABD'ye hitaben yazılmış en sert ve açık uyarılarla dolu bir metin kaleme alındı. Aynı gün, ABD Büyükelçisi Ross Wilson, Dışişleri Bakanlığı'na davet edildi.

WASHINGTON'DA ALARM
Wilson, önce Gül, sonra müsteşar Ertuğrul Apakan dahil sınırlı sayıda diplomatla görüştü. Gül'ün verdiği ve Türkiye'nin ciddiyetini ortaya koyan yazıyı alan Wilson'un yüz hatları değişti. Dışişleri Bakanı Gül, bir süre önce SABAH'a yaptığı açıklamada, "ABD'ye en net uyarılarla dolu bir girişimde bulunduk" diyerek bu kritik sürecin sinyallerini vermişti. İşte Gül'ün bahsettiği bu sert yazıda, ABD'ye şu uyarılarda bulunuldu:

* Türkiye ABD ile müttefik ilişkilerine özel bir önem vermiş ve dünyanın dört bir yanında birçok askeri operasyonda yanında bulunmuştur. Ancak Washington'a uyarılarda bulunmamıza ve K. Irak'ta PKK varlığına ilişkin delil ve dosyalara rağmen hiçbir adım atılmaması endişeyle izlenmektedir.

* Eğer ABD, Kuzey Irak'ta terörist oluşumlara samimi müdahalede bulunmaz, Kürt grupların işbirliğini sağlamaz ise çok önem verdiği Kuzey Irak'ın istikrarı ciddi anlamda tehlikeye girecektir.

* Türkiye bahsi geçen tüm unsurlara karşı gerekeni yapmakta tereddüt etmeyecektir.

* Türkiye'nin iç huzuru, istikrarı toprak bütünlüğü ve vatandaşlarının can güvenliği her şeyden daha önemlidir. Sert yazıyı alan Wilson'un acil bilgilendirmesi üzerine Washington alarma geçti. ABD Genelkurmay Başkanlığı, Türkiye'yle istihbarat alışverişinin daha da artırılması talimatını verdi.
Haberin fotoğrafları