kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Temmuz 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Atatürk'ün hayatı çizgi romanda

Hülya KARABAĞLI / ANKARA
Genelkurmay, Atatürk'ün hayatını çizgi roman haline getirdi. İki ciltlik çizgi romanda; İnönü ile dargınlıktan Samsun'a çıkışına kadar çeşitli konulara yer veriliyor..
Genelkurmay Başkanlığı, Atatürk'ün hayatını çizgi roman olarak hazırlattı. İki ciltlik çizgi roman serisinde, Atatürk'le ilgili bugüne kadar bilinmeyen ve belge niteliği taşıyan bazı bilgiler dikkat çekiyor. Tanesi 10 YTL'den satışa sunulan çizgi romanlarda Atatürk'ün, İnönü ile dargınlığı, Mason localarının kapatılması, Şeyh Sait ayaklanması, yobazlar tarafından başı kesilen asteğmen Kubilay'la ilgili olaylar, Samsun'a çıkış, kongreler tek tek anlatılıyor. Çizgi anlatımda, Atatürk'ün gençlik yılları bıyıklı, ileri yaşları bıyıksız haliyle resmediliyor, ancak sigara tiryakiliğine yer verilmiyor. Atatürk'ün sevdiği kadınlar, Anadolu geleneği olan başörtüsü ile görünüyor. Fikriye Hanım, 'üvey yeğen' olarak takdim ediliyor.

KARGA KOVALAMA DA GİRDİ

Çizgi roman, "Dünyanın en eski milleti Türkler" diye başlıyor ve Sümer yazısı ile Orhun Abideleri'ne yer veriliyor. Gazi'nin babası Ali Rıza Efendi'nin ölümünden sonra, dayısı Hüseyin'in çiftliğinde, tarihçiler arasında tartışmalara neden olan 'karga kovalama' da çizgi romana girdi. Atatürk'ün kardeşi Makbule ile karga kovalayışları resimli anlatılıyor. Atatürk'ün 29 Ocak 1923'de Latife Hanım'la evliliği ve nikâh şahitleri de çizgi romanda yer aldı. Çizgi romanda "Atatürk ile 14 yıllık başbakanı ve silah arkadaşı İsmet İnönü arasında anlaşmazlık çıktı. Bir dış politika nedeniyle bu anlaşmazlık büyüdü" deniliyor ve İsmet İnönü'nün 20 Eylül 1937 tarihinde 'dinlenmek üzere' 1.5 ay izin alarak Başbakanlık'tan ayrıldığı da belirtiliyor.