kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Temmuz 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MUHARREM SARIKAYA

"Anlaşmayı Erdoğan bitirdi"

Büyükelçi Deniz Bölükbaşı ; 20032004 arasında, 1 Mart Tezkeresi başta olmak üzere, ABD ile yapılan pazarlıkların odağındaki kişi...
ABD ile yapılan görüşmelere "baş müzakereci" olarak katılması dolayısıyla bir anlamda devletin hafızası...
Babası merhum Osman Bölükbaşı gibi sözünü esirgemeyen, bildiklerinden de ödün vermeyen bir isim...
2002 seçiminde olduğu gibi, bu seçimde de MHP Ankara ikinci bölge milletvekili adayı...
Önceki gün ziyaretimize geldiğinde, ABD ile K.Irak'a girmeme şartına bağlanan ancak iptal edilen, 1 milyar dolarlık kredi sözleşmesinden söz edildiğini duyunca televizyona dikkat kesildi.

İşte anlaşma
Bir bavul halini almış çantasını açtı ve içinden bir belge çıkarıp uzattı:
"İşte bahse konu, tartışılan anlaşma..."
Ardından, 1 Mart 2003 ve 30 Eylül 2005 arasında verilmesi öngörülen 1 milyar dolarlık hibe anlaşmasının İngilizce metnini okumaya başladı: "Türkiye'ye sağlanacak yardım, Türk hükümetinin insani yardımın Irak'a gönderilmesi de dahil olmak üzere, Irak'ın Özgürleştirilmesi Operasyonu'na sağladığı işbirliğine ve Kuzey Irak'a tek taraflı asker gönderip yerleştirmemesine bağlı olacaktır..."
Ve devamındaki cümle:
"Dışişleri Bakanı (ABD) bu konuda Temsilciler Meclisi ve Senato Dış İlişkiler Komitesi ile Temsilciler Meclisi Uluslararası İlişkiler Komitesi'ne rapor verecektir. Ayrıca, Başkan (ABD) da Türkiye'nin bütçe ve ekonomik reformlarını dikkate alarak, ekonomik yardımın sürelerini ve koşullarını belirleyecektir."

"Aman düzeltin..."
Bölükbaşı, anlaşmanın yapıldığına ilişkin Bakan Ali Babacan'ın basın açıklamalarını içeren bir dosyayı daha gösterip ekledi:
"Bu anlaşmadan Dışişleri, imza atıldıktan sonra haberdar oldu..."
Detaylarını anlatmaya başladı:
"Dışişleri Bakanlığımızın anlaşmanın detaylarından haberi yoktu. İmzalandıktan sonra önümüze gelince farkına varıp harekete geçtik."
Aktardığına göre dönemin Dışişleri Müsteşarı Uğur Ziyal ile değerlendirme yapmışlar ve anlaşmanın bu haliyle Türkiye'yi sıkıntıya sokabileceği görüşünde birleşmişler.
Uğur Ziyal ile birlikte Başbakan Tayyip Erdoğan'a gidip durumu izah etmişler.
Bölükbaşı, o günü şöyle anlattı:
"Sayın Başbakan'a anlaşma metnini okuyup bilgi verdik ve anlaşmanın K.Irak'a girmeme şartını içerdiğini aktardık. Sayın Başbakan'ın, anlaşmanın içeriğinden bilgi sahibi olmadığını gördük. Sayın Başbakan bize 'Aman, hemen düzeltin; anlaşmayı iptal edelim' talimatını verdi."

"İptali 6 ayımızı aldı"
Bölükbaşı, bir gözlemini de aktardı:
"Anladığım kadarıyla, Sayın Başbakan'a anlaşmanın K.Irak şartına bağlandığını söylememişler. Bu duruma sinirlendi. Anlaşmayı iptal etmemiz 6 ayımızı aldı..."
Son dönemde 1 Mart Tezkere süreci ile ilgili yaptığı açıklamalarla dikkatleri üzerinde toplayan Bölükbaşı'nın, 1 milyar dolarlık anlaşma ile ilgili anlattıkları böyle.
Bölükbaşı ile biraz da siyaset konuştuk.
Hem babadan, hem de geçen dönem adaylıktan siyasete alışkın.
Babasının ünlü "Sap çok ama tanesi yok" sözünden yola çıkıp, meydanları sorduk.
Geçen seçimden çok daha iyi olduklarını söyledi.
İddiası ise MHP'nin oylarının yüzde 20'yi aşacağı...