kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Temmuz 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Live Earth yarın dünya sahnesinde

Yeni Haber
ABD eski Başkan Yarımcısı Al Gore'un baş organizatörü olduğu Live Earth konserleri, yarın 7 kıtadaki 7 şehirde gerçekleştirilecek.

Dünyaca ünlü 150 müzik grubu ve sanatçının şarkılarını seslendireceği konserlerin, 2 milyar insan tarafından, stadyumlarda ya da ekran başlarında seyredilmesi bekleniyor. Al Gore tarafından başlatılan ve desteklenen Live Earth konserleri, kamuoyunda bir zemin oluşturarak, küresel ısınmayı dünya siyasi gündemine girmesini sağlamayı amaçlıyor.

Al Gore, Kuzey Amerika kıtası konserinin yapılacağı New Jersey Giant Stadyumundaki konseri takdim edecek. Aralarında, Pink Floyd grubunun kurucularından Roger Waters, Kanye West, Marianne Faithfull gibi sanatçıların sahne alacağı New Jersey konserinde, Smashing Pumpkins, The Police gibi gruplar da şarkılarını seslendirecek.

En büyük konserin verileceği Londra Wembley Stadyumu konserine ise, Duran Duran, Madonna, Metallica, Red Hot Chili Peppers gibi 25 sanatçı ve grup katılacak. Cameron Diaz, Chris Rock, Boris Becker, Pierce Brosnan, Ben Affleck, Penelope Cruz ve Leonardo DiCaprio gibi birçok isim de konserlere destek amacıyla stadyumlarda bulunacak.

Konserler, Shanghai, Tokyo, Sydney, Johannesburg, London, Hamburg, Rio De Janeiro ve New York kentlerinde gerçekleştirilecek.
Konserlerin İngiltere ve Amerika'daki ayaklarına daha ünlü isimler katılırken, diğer kentlerdeki katılımcıların ise "daha orta seviyedeki" sanatçılar olduğu belirtiliyor.

Ancak Live Earth konserlerini eleştirenler de yok değil. Who grubunun ünlü solisti Roger Daltrey, "Dünyanın en son ihtiyacı olacağı şey bir rock konseridir" diyor. Konserlerde özellikle çok fazla elektrik harcanması da eleştirilen konular arasında. Ancak organizatörler, konserlerde mümkün olduğunca az enerji kullanılması için düzenleme yaptıklarını belirtiyorlar. Gore da konserler hakkındaki son açıklamasında "Bu konserler dünyanın gördüğü en yeşil organizasyon olacak" demişti.

Konserlerde sahne alacak gruplardan olan Midnight Oil isimli grubun trampetçisi Rob Hirst'ten ise ilginç bir özeleştiri geldi. Hirst, "24'ten 30 yıla kadar hayatını konser vermek için uçaklarla, trenlerle ve otomobillerle dünyayı dolaşarak geçirmiş olan geleneksel rock yıldızları, çevreye bu şekilde verdikleri zarardan dolayı suçlu sayılmalılar" dedi. Hirst, "Ancak değişiklik için çok geç değil" diye ekledi.

Öte yandan bazı ülkelerde de konserler konusunda sıkıntı yaşanmıştı. Brezilya'da bir mahkeme, daha önce Rio De Janerio'daki konsere onay vermemişti. Bu karar dün bir yargıç tarafından konserden bir gün önce bozuldu.

(CHA)