kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Temmuz 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türk: Ders aldık aynı hataları yapmayacağız

AHMET DİRİCAN
En az 25 bağımsız vekille Meclis'e gireceklerini belirten eski DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, "Daha önceki hataları tekrarlamayacaklarını, çözümü geliştirmeye yönelik bir duruş sergileyeceklerini söyledi..
Ahmet Türk, Mardin'in küçük ama etkin Kanço aşiretinin lideri. Şimdi, 17 yıl sonra, 4 Mart 1994'te, 6 arkadaşıyla birlikte dokunulmazlığı kaldırılarak cezaevine gönderildikleri Meclis'e geri dönmeye hazırlanıyor. Mardin'den bağımsız adaylık için DTP'nin Genel Başkanlığı'ndan istifa eden Türk, 22 Temmuz'da 25-30 milletvekili ile Meclis'in "anahtar partisi" olacaklarını söylüyor. Kilidi nasıl açacaklarını da SABAH'a açıklıyor: "Eğer AKP tek başına hükümet kuramazsa koalisyona girmeyiz, dışarıdan destek veririz." CHP Lideri Deniz Baykal'a şoven milliyetçi" diye ateş püsküren Türk, parlamentoya girdiklerinde "daha önceki hatalarını tekrarlamayacaklarını" belirterek "Çözümü geliştirmeye yönelik bir duruşu sergileyeceğiz. Daha sorumlu, daha bilinçli, daha Türkiye halkını kucaklayıcı bir siyaseti izleyeceğiz" diyor. Mardin'de görüştüğümüz Türk, sorularımızı şöyle yanıtladı:

* 1989'da ilk partiyi kurduğunuzda Türkiye partisi" hedefiyle yola çıkmıştınız. Ama 'Kürt Partisi' olarak kaldınız ... DEP de HADEP de DEHAP da ve DTP de bir Türkiye partisi olarak kuruldu. Biz Kürt sorununa demokratik bir çözüm geliştirilmeden Türkiye'nin demokratikleşmeyeceğine inanan insanlarız. Biz Türkiye'nin bütünlüğünü isteyen bir anlayışa sahibiz. Bunu Türk halkına anlatamadık.

* Parlamentoya girdiğinizde bu durum değişecek mi? Seçimi çok önemsiyorum. Hükümetler de diyalog anlayışımıza yanıt verecek bir tavır gösterirse, Türkiye kazanır, Kürtler kazanır, Türkler kazanır.

* 1991'deki Kürtçe yemin, yeşil, sarı ve kırmızı renkli saç bandı olacak mı? Bizim de hatalarımız oldu. Ders almak durumundayız. Bugün artık bir inkar politikası yok; ama çözümsüzlük var. Biz parlamentoya girdiğimiz zaman çözüme yönelik, Türkiye halkını kucaklayıcı bir siyaset izleyeceğiz.

* Seçimden tek partili hükümet çıkmazsa tutumunuz ne olur? Kamuoyu araştırmaları AKP'yi yüzde 34'lerde, CHP ve MHP'nin toplamını yüzde 33'lerde gösteriyor. 25-30 bağımsız milletvekilinin bir anahtar olacağı görüntüsü ortaya çıkıyor. Bu tabloda amacımız hükümete girmek değil. Demokratik sürecin gelişmesine hizmet edecek anlayışı destekleriz.

* AKP'yi mi kastediyorsunuz? AK Parti çok mu yakın; Hayır. Ama sonuçta bir hükümet kurulacaksa, anahtar rolümüz olacaksa, kötünün en iyisini seçmek gerekiyor.

* Hükümeti dışarıdan desteklemeniz ya da muhalefetiniz insanların teröre can vermesine nasıl bir çözüm olabilir? Parlamento zemininde bu formülasyonun geliştirilmesi şiddeti gündemden kaldırır. Tatminkâr formülle PKK da bunu görür. PKK'yı etkileyecek bir halk duyarlılığı da ortaya çıkacak.
Haberin fotoğrafları