kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Temmuz 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Avustralya: Petrol için Irak'tayız

Avustralya Savunma Bakanı büyük bir gaf yaptı: Irak ve tabii ki Ortadoğu petrol bakımından çok zengin. Çıkarlarımızı düşünmeliyiz..
Irak'a işgal güçlerinin girmesinin üzerinden 4 yıl geçti. Bu süre içinde işgalin nedeni olarak petrol ve Ortadoğu'yu bölmek gösterildi. Bu iddialar sürekli reddedildi, ancak dün ilk kez bir bakan "gerçeği" ağzından kaçırdı. Irak'ta 2 bin askeri bulunan Avustralya'nın Savunma Bakanı Brendan Nelson, "ülkede asker bulundurmalarının önemli bir nedeninin enerji güvenliği ve petrol olduğunu" söyledi.

BAŞBAKAN KIZDI
Nelson, ABC radyosuna yaptığı açıklamada, "Sadece Irak değil Ortadoğu petrol bakımından önemli bir enerji yatağı. Avustralya'nın da Ortadoğu'yu veya Irak'ı terk ederken kendi ulusal çıkarlarını düşünmesi çok önemli" dedi. Diğer gerekçelerini ise "Sünniler ve Şiiler arasında insani kriz çıkmasını önlemek, ABD'yi desteklemek, istikrarı garanti altına almak ve terörizmi bitirmek" olarak saydı. Tepki çeken açıklamaları Başbakan John Howard tarafından yalanlandı: "Petrol için orada değiliz. Amaç, Irak halkına demokrasiyi kucaklama sorumluluğunu vermek..."
Haberin fotoğrafları