kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Temmuz 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Halk karar verecek

Yeni Haber
Anayasa Mahkemesi, Anayasa değişikliği paketiyle ilgili Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve CHP'nin yaptığı başvuruları reddetti. Böylece Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilip seçilmeyeceğine karar verecek referandum süreci başlamış oldu.

Anayasa Mahkemesi, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini de öngören Anayasa değişiklik paketinin iptaline ilişkin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve CHP tarafından yapılan başvuruları reddetti.

Yüksek Mahkeme, bugünkü gündem toplantısında Anayasa değişikliği paketine ilişkin, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile CHP'nin açtığı 2 ayrı davayı ele aldı.

Toplantı sonrasında basına açıklama yapan Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, milletvekillerinin açtığı iç tüzük değişikliği niteliğinde görülerek söz konusu Anayasa değişikliği paketinin iptaline ilişkin başvuruyla, yine milletvekillerinin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile şekil denetimine bağlı olarak yaptığı başvuruları incelediklerini bildirdi.

Anayasa değişikliği paketinin şekil denetimine ilişkin Cumhurbaşkanı Sezer ve milletvekillerinin yaptığı başvuruların birleştirilerek karara bağlandığını ifade eden Kılıç, iç tüzük değişikliği niteliğinde görülerek yapılan başvurunun ayrıca değerlendirildiğini kaydetti.

Kılıç, sonuçta şekil denetimine ilişkin Cumhurbaşkanı Sezer ile milletvekillerinin açtıkları davaların oy çokluğu ile reddedildiğini ifade etti.

Haşim Kılıç, CHP'nin açtığı diğer davada, 5660 sayılı kanunun iç tüzük değişikliği niteliğinde görülerek iptali isteminin ise yetkisizlikten reddedildiğini bildirdi. Kılıç, ''Şu anda halkoyuna sunulmak üzere Resmi Gazete'de yayımlanmış olan bu Anayasa değişikliğine ilişkin paket yürürlüğünü sürdürüyor'' diye konuştu.Gazetecilerin soruları üzerine Kılıç, Cumhurbaşkanı Sezer ve CHP'nin açtığı birleştirilen davaların ''6'ya 5 oy çokluğu ile reddedildiğini'' söyledi.

Şekil denetimindeki Anayasa değişikliklerine ilişkin Anayasa Mahkemesi'nin ancak 3'te 2, yani 7 iptal oyuna karşılık karar verebileceğini ifade eden Kılıç, ''7 iptal oyu çıkmış olsaydı bu paketin yürürlüğü söz konusu olmayacaktı ve iptal edilmiş olacaktı. Oysa şu anda 6 arkadaşımız ret yönünde oy kullandı ve şekil denetimine ilişkin herhangi bir eksikliğin, herhangi bir Anayasa'ya aykırılığın olmadığı sonucuna vardı'' diye konuştu.

Sorular üzerine Kılıç, CHP'nin iç tüzük değişikliklerine ilişkin başvurusuyla ilgili yetkisizlik kararının oy birliği ile reddedildiğini kaydetti.

Bundan sonraki sürecin sorulması üzerine Kılıç, ''Şu anda o bizim dışımızda gelişebilecek bir hadise. Buna herhangi bir cevap vermeyeyim. Bu meclisin kendi takdiridir. Seçimlerden sonra oluşacak olan meclis buna karar verecektir'' yanıtını verdi.

''Bu bir anlamda cumhurbaşkanını halkın seçmesine Anayasa Mahkemesi'nin vize vermesi anlamına mı geliyor?'' sorusuna karşılık Kılıç, ''Şüphesiz, tabii'' dedi.

REFERANDUM TARİHİ: 21 EKİM

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın, Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa değişikliği paketinin iptali yönünde yapılan başvuruyu reddetmesinin ardından referandum hazırlıklarına başladıklarını açıkladı.

Aydın, ANKA'ya yaptığı açıklamada "Anayasa mahkemesi, Anayasa değişiklik paketinin iptalini reddetti. Yasanın halk oylamasına sunulması yürürlüğe girmiş oldu. 21 Ekim 2007 referandum tarihi. Biz bu yasaya göre işlemlerimizi yapmaya başlayacağız" diye konuştu.

22 Temmuz ile 21 Ekim tarihi arasında uzun bir süre olduğunu ve hazırlıklarda zorlanmayacaklarını da vurgulayan Aydın, Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararı kendilerine ulaştığını belirtti.

Halkoyuna 21 Ekim 2007 Pazar günü sunulması öngörülen Anayasa değişikliği paketinde şu maddeler yer alıyor:

-Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilecek.

-Cumhurbaşkanının görev süresi, 5 yıla indirilecek ve bir kimse, en fazla iki defa (5 artı 5) cumhurbaşkanı seçilebilecek.

-Genel seçimler 4 yılda bir yapılacak.

-Anayasa'nın, seçim kanunu değişikliklerin 1 yıl içinde uygulanamayacağına ilişkin maddesi, cumhurbaşkanı seçiminde dikkate alınmayacak.

ERDOĞAN: İNŞALLAH ÜLKEMİZ İÇİN HAYIRLI OLUR

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesinin Anayasa değişiklik paketinin iptali istemini reddetmesiyle ilgili olarak ''İnşallah bu karar ülkemiz için hayırlı olur diyorum. Bundan sonraki süreci siyasi ve hukuki olarak gayet iyi değerlendirip milletimizin hayrına bir neticeye varmamız lazım'' dedi.

Erdoğan, partisinin Düzce mitinginde yaptığı konuşmada, Anayasa Mahkemesinin Anayasa değişiklik paketinin iptali istemini reddetmesiyle ilgili kararına değindi.

Başbakan Erdoğan, ''Az önce arkadaşlar Anayasa Mahkemesinin paketle ilgili kararını duyurdular. Aldığımız habere göre, gerek Sayın Cumhurbaşkanı'nın gerekse CHP'nin müracaatları ile ilgili kararı duyduk. İnşallah bu karar ülkemiz için hayırlı olur diyorum. Bundan sonraki süreci siyasi ve hukuki olarak gayet iyi değerlendirip milletimizin hayrına bir neticeye varmamız lazım'' dedi.

GÜL: ŞİMDİ MİLLETE SORACAĞIZ

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili anayasa değişikliği konusundaki yasada yapılacak değişiklik isteğine CHP'nin karşı çıkmasına bir anlam veremediğini ve mahkemenin kararıyla birlikte hakkın yerine geldiğine inandığını belirterek, şunları kaydetti:

''İsmi halk olup da halktan korkan, halktan kaçan (cumhurbaşkanını halk seçerse tehlikeli olur) diyen başka bir parti var mı bilmiyorum. (Hak her zaman yerini bulur) derler ya işte bugün öğrendik ki Anayasa Mahkemesi onların bu itirazını reddetmiş. Yani şimdi millete soracağız. Halka diyeceğiz ki (Arkadaşlar, kardeşlerim cumhurbaşkanını sen mi seçmek istiyorsun? Yoksa milletvekilleri mi seçsin?) hangisini istersin diye referandum yapacağız. İşin tabii ki neticesi belli ama görünen o ki biraz daha israf yapacağız. Sizleri biraz daha yoracağız. Ama ne yapalım, demokrasi mücadelesi böyle.''

Gül, konuşmasında halktan kaçış olmayacağına da işaret ederek, ''Ağırbaşlı hareket edersek ve ülkemize bir annenin bebeğine sahip çıktığı gibi sahip çıkarsak netice daima halkın dediği yola çıkar. Halktan kaçış yok. Zaten bu oyunlarla karşı karşıya kalınca dedik ki (Hemen erken seçim yapalım). İşte 22 Temmuz'da seçim yapıyoruz. 22 Temmuz'da sandık önümüze gelecek'' diye konuştu.

ARINÇ, CUMHURBAŞKANINI HALKIN SEÇECEK OLMASINI SEVİNÇLE KARŞILADI

Anayasa Mahkemesi'nin kararını değerlendiren Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Bülent Arınç, 11'inci cumhurbaşkanını seçmek için halkın 21 Ekim günü sandık başına gideceğini söyledi.

Arınç, "Anayasa değişikliği konusunda sayın Cumhurbaşkanı A. Necdet Sezer ve sayın CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın başvurusu reddedildi. 21 Ekim günü 11'inci cumhurbaşkanını seçmek için halkımız sandık başına gidecek. Halkın kendi cumhurbaşkanını seçmesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yapılan anayasa değişikliği ile mümkün oldu. Bundan dolayı çok sevinçliyim. Çünkü cumhur millet demektir. Millet başkanını artık kendi serbest iradesi ile sandıkta referandumla seçmiş olacaktır. Böylelikle kör düğüm haline getirilmiş olan cumhurbaşkanlığı seçimi de inşallah gerçekleştirilmiş olacaktır. Şimdiden kim olacaksa 11'inci cumhurbaşkanı ülkemize hayırlı olsun." dedi.

ŞAHİN: ANAYASA MAHKEMESİ ÖNEMLİ BİR KARAR VERDİ

Mehmet Ali Şahin, Anayasa Mahkemesi'nin, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini de öngören anayasa değişiklik paketinin iptaline ilişkin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve CHP tarafından yapılan başvuruları reddetmesiyle ilgili olarak AA muhabirine yaptığı açıklamada, kararın Türkiye'de demokrasiyi güçlendirdiğini söyledi.

Halkın, her kademede devrede olmasının ve düşüncesinin sorulmasının Türkiye'de demokrasiyi güçlendireceğini vurgulayan Şahin, ''Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararı, anlamlı bir karar olarak görüyorum. Tereddütlerim de olsa umudum vardı. Anayasa Mahkemesi önemli bir karar verdi'' diye konuştu.

AĞAR: MİLLETİMİZ NE DERSE O OLUR

Demokrat Parti Genel Başkanı Mehmet Ağar, "Anayasa Mahkemesi bugün bir karar verdi. Siyasetin mahkemeye taşınması çok yanlış. Siyaset mahkemeye gitmemeli. Siyaset sabah akşam mahkemeye gitmez. Siyasetin hesap yeri sandıktır. CHP'nin bu huyundan vazgeçmesi gerekir. Yarın öbür gün cumhurbaşkanlığı seçimi için referandum da yapılır. Milletimiz ne derse o olur." dedi.

TOPUZ: KARAR, CUMHURBAŞKANI SEÇİMİNİ KOLAYLAŞTIRMIŞTIR

CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz, Anayasa Mahkemesinin, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini de öngören Anayasa değişiklik paketinin iptaline ilişkin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve CHP tarafından yapılan başvuruları reddetmesini değerlendirirken, kararın, cumhurbaşkanı seçimini kolaylaştırdığını söyledi.

Topuz, ''Meclis cumhurbaşkanı seçimini yapacak ve 367 aranmayacak. Bunun sonucu odur. Meclis 184 ile açılacak ve cumhurbaşkanı seçiminin birinci ve ikinci turlarında 367 'evet' oyu çıkmazsa, üçüncü turda 276 oyla seçim yapılacak. İşimizi kolaylaştırmıştır, cumhurbaşkanı seçimini kolaylaştırmıştır. Meclis seçimden sonra toplandığında, çoğunluk, istediği kişiyi cumhurbaşkanı seçme imkanı elde etmiş demektir'' diye konuştu.

MUMCU: ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ DOĞRU BİR KARAR

Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini de öngören Anayasa değişiklik paketinin doğru bir karar olduğunu, Anayasa Mahkemesi'nin kararının da bunun tescili anlamını taşıdığını söyledi.

Mumcu, TBMM'de 5'te 3'ün üzerinde bir çoğunlukla kabul edilen Anayasa değişikliğinin doğru bir karar olduğunu kaydetti. Anayasa Mahkemesi'nin bugünkü kararının da bunu tescil etme anlamında olduğunu belirten Mumcu, ''Türkiye Cumhuriyeti'nin bürokratik bir Cumhuriyet değil demokratik bir Cumhuriyet olması için Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi gerekir'' dedi.

KUZU: ÇOK İSABETLİ BİR KARAR

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Burhan Kuzu, mahkemenin kararını isabetli bir karar olarak değerlendirerek cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde mümkün olabileceğini söyledi.

Kuzu, Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla ilgili olarak şu yorumda bulundu:

"Kararı isabetli buluyorum. Beklenen bir karar olarak değerlendiriyorum. Bu süreç şu anda devam ediyor. 120 günlük referandum süresini 45 güne indirmiştik, 22 Temmuz'a denk gelsin diye. Sayın Cumhurbaşkanı o kanunun bir daha görüşülmek üzere Meclis'e iade etti. Tekrar toplanıp görüşme fırsatı bulamadık. Bu, yeni Meclis açıldığı zaman Cumhurbaşkanını seçecek demektir. Bundan sonraki cumhurbaşkanı seçiminin halkın seçeceği usulü Türkiye'ye yerleşmiştir."

Kuzu, seçilmiş bir cumhurbaşkanını görev süresinin kısaltılmasının da Anayasa'ya geçici bir madde eklenerek mümkün olduğunu söyledi.

ERCAN: ARTIK HALK KONUŞACAK, BİRİLERİ DEĞİL

Demokrat Parti (DP) Genel Başkan Yardımcısı Nevzat Ercan, Anayasa Mahkemesinin cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini de öngören Anayasa değişiklik paketinin iptaline ilişkin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve CHP tarafından yapılan başvuruları reddetmesini ''Artık halk konuşacak, birileri değil'' diye değerlendirdi.

ERGİN: HUKUKEN, OLMASI GEREKEN BİR KARAR

AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, kararla ilgili olarak, ''Hukuken, olması gereken bir karar'' derken, referandum sürecinin işlediğini, bu süreci kısaltmaya yönelik bir düzenleme yapmanın pratik faydası olmayacağını söyledi.

Ergin, 22 Temmuz seçimleri sonucu oluşacak yeni Meclis toplandığında, cumhurbaşkanı seçimini, Anayasanın yürürlükteki maddesi uyarınca yapacağını ifade ederek, ''11. Cumhurbaşkanı, Meclis tarafından seçilecek gibi gözüküyor'' dedi.

KAPUSUZ: TARTIŞMALAR GERİDE KALDI

AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz da bugüne kadar yapılan tartışmaların geride kaldığını belirterek, ''Bundan sonra cumhurbaşkanını, cumhur seçecek'' diyerek, kararın hayırlı olmasını temenni etti.

Kapusuz, milletin önüne 22 Temmuzda iki sandık koymayı hedeflediklerini, tek bir işlemle işin bitirilmesini istediklerini; ancak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in çözümden yana tavır koyamadığını savundu. Bundan sonra işlerin biraz daha hukukçuların tartışarak karar vereceği bir sürece kaldığını ifade eden Kapusuz, ''Referandumun, 22 Temmuz seçimiyle yapılabilmesi çok zor gözüküyor, tamamen de ihtimal dışı da denmeyebilir'' dedi.

(AJANSLAR)