kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Temmuz 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Parmak izli vatandaşlık kartı geliyor

ANKARA
İLİŞKİLİ HABERLER
Parmak izli vatandaşlık kartı geliyor
Kimlik bilgilerinin tek bir elektronik kartta toplanmasını öngören projeye start verildi. Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından yayınlanan genelgeye göre, üç aşamalı projenin ilk aşamasında TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) tarafından geliştirilecek elektronik kartlar 10 bin nüfuslu bir ilçede denenecek. İkinci aşamada 300 bin nüfuslu ilde uygulanacak kartlar, daha sonra Türkiye genelinde yaygınlaştırılacak. Kartlar, güvenlik amacıyla ait olduğu kişinin parmak izini içerecek. Resmi Gazete'de yayınlanan Başbakanlık genelgesinde şu bilgilere yer verildi:

* İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından belirlenecek plan dahilinde, parmak izini de içeren elektronik vatandaşlık kartının kimlik doğrulama için kullanımı sağlanacak ve tüm kimlik doğrulama fonksiyonları tek bir elektronik kartta toplanacak.

* Kart, günlük yaşamdaki işlemlerin kolaylaştırılması amacıyla kullanılacak. Böylelikle usulsüzlüklerin ve sahteciliklerin de önüne geçilmiş olunacak.

ŞEKLİ BELİRLENECEK
* Kartın kapsamı, şekli, ebadı; taklit, tahrif ve sahtecilikten korumak amacıyla üzerine konulacak güvenlik unsurları ve kartta yer alacak bilgilerle basım ve teslimatında uygulanacak sistem ve teknoloji, İçişleri Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun ile Nüfus Hizmetleri Kanunu çerçevesinde kararlaştırılacak.