kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Temmuz 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Hukukçular ne dedi?

Yeni Haber
Anayasa Mahkemesi'nin, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini de öngören Anayasa Değişiklik Paketi'nin iptal istemlerini reddetmesi sonrası ortaya çıkan durum, hukukçular tarafından farklı görüşlerle değerlendirildi.

Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Anayasa Mahkemesi'nin bu kararıyla 11. Cumhurbaşkanını 23. dönem TBMM'nin seçeceğini ifade etti.

Milletvekili genel seçiminden sonra oluşacak yeni meclisin toplanmasından sonra Cumhurbaşkanı seçimi için bir aylık sürecin başlayacağını anlatan Türk, ancak Anayasa Mahkemesi'nin daha önce verdiği karar uyarınca toplantı yeter sayısı için her turda 3'te 2 çoğunluğun gerekeceğini belirtti. Türk, şunları söyledi:

''Bundan sonra herkesin sağduyulu hareket edeceğini umuyorum. Laik, demokratik değerleri, Cumhuriyetin niteliklerini ve Türkiye'nin birliğini, son günlerdeki moda deyimiyle, 'sözde değil, özde temsil edecek bir cumhurbaşkanı seçilmesi' gerekir. Yeni meclis Cumhurbaşkanını seçemezse 23. yasama dönemi en kısa yasama dönemi olmaya adaydır.''

Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Turhan da bu kararla 11. Cumhurbaşkanını yeni meclisin de seçebileceğini, referandumun da beklenebileceğini ifade etti.

Yeni TBMM döneminde toplantı yeter sayısı için 367 milletvekilinin katılımının şart olduğuna işaret eden Turhan, ''Yeni meclis toplantı yeter sayısı için 367'yi bulamazsa sıkıntı çıkar ve seçimin yenilenmesi gerekir. Bu nedenle Cumhurbaşkanı adayı üzerinde uzlaşmak zorundalar ya da halk oylamasını bekleyecekler. Halk oylaması 'evet' kararıyla sonuçlanırsa Cumhurbaşkanını halk seçer'' diye konuştu.

MECLİS GÖREVİNİ SAVSAKLAYAMAZ

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Anayasa Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Eroğul ise 11. Cumhurbaşkanını kesinlikle yeni meclisin seçmesi gerektiğini savundu.

Referandum kanununun yürürlükte olmasına rağmen bugüne kadar ki cumhurbaşkanının seçimin düzenleyen 1982 Anayasası hükmünün yürürlüğünü koruduğunu ifade eden Eroğul, ''Mevcut Cumhurbaşkanının görev süresi dolduğuna göre, 23. dönem meclisin cumhurbaşkanını derhal seçmesi gerekir. Halk oylaması yapılacak diye Anayasal görevini savsaklayamaz'' dedi.

ANAYASA MAHKEMESİNİ KUTLUYORUM

Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergun Özbudun da Anayasa Mahkemesi'nin kararını çok olumlu bulduğunu belirterek, Anayasa değişikliği paketinin iptali ile ilgili itiraz gerekçelerinin savunulacak nitelikte olmadığını kaydetti. Özbudun, ''Yüksek Mahkemenin kararı çok isabetli bir karar'' dedi.

Bu süreçten sonra kamuoyunda 2 tür yorum yapılacağını belirten Özbudun, yorumlardan birinin, ''seçilecek yeni meclisin mevcut kurallar içerisinde cumhurbaşkanını seçeceği'', diğer yorumun ise ''Artık sorun halk iradesine intikal etmiştir, beklenmelidir. Bu süreçte Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer görevine devam eder'' yönünde olacağını söyledi.Özbudun, her iki yorumun da tartışılacağını belirterek, ''İkinci yorum demokratik ilkelere daha uygun. Top artık seçmenin sahasında ama oluşacak yeni meclisin ne tarz hareket edeceğine bakmak lazım. Önce yeni meclisin nasıl oluştuğunu görmek lazım. Anayasa Mahkemesini kararından dolayı kutluyorum'' diye konuştu.