kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Temmuz 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Halk seçseydi ilk turda cumhurbaşkanı olurdum

"Türkiye'de cumhurbaşkanı seçilememiş gibi davranamayız. Bu demokrasiye ve açık toplum ilkelerine yakışmaz" diyen Gül, "Anayasa Mahkemesi'nden çıkan sonuca bakacağız. İlla ben olacağım diye bir şey yok" diye konuştu..
İLİŞKİLİ HABERLER
Halk seçseydi ilk turda cumhurbaşkanı olurdum
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'le mitinge giderken helikopterde gerçekleşen sohbette, konumuz ister istemez Çankaya seçimleri ve Gül'ün önümüzdeki sonbaharda aday olup olmayacağıydı. Gül, adaylığının devam edip etmediği konusundaki polemiğe, "Anayasa Mahkemesi karar verecek. Bekliyoruz. Sonra arkadaşlarla konuşup karar vereceğiz" cevabını veriyor. Ama "Meydanların, halkın görüşü bu durumda dikkate alınır" diye de ekliyor. Gül'ün Çankırı gezisi, zaman zaman "Batılı" bir liderin seçim gezisi havasındaydı. Örneğin "Türkiye seninle gurur duyuyor" sesleri arasında karşısındaki kitleyi galeyana getirmek varken; tuttu "açık toplum" ilkelerinden söz etti. Günün sonunda Dışişleri Bakanı'nı "kararlı" gördüm. Bu "İlla da ben Çankaya'ya çıkarım" değil, "demokrasi gelişmeli" kararlılığıydı. Sohbetimizde bir ara, "Ayıp ettiler" dedi ve devam etti: "Türkiye'ye ve demokrasiye ayıp ettiler. Ben tabi ki kendimi başkalarının yerine koyarak düşünebilen bir insanım. Yeri gelince 'yumuşak huylu' derler bana. Ama bir yanağıma biri vurunca öbür yanağı çevirenlerden de değilim." Hemen arkasından "Seçimleri bir anlamda cumhurbaşkanlığı konusunda bir referandum olarak görüyor musunuz?" diyorum; "Halk seçse birinci turda seçilirdim" diyor. İşte Gül'le yaptığımız sohbetin satırbaşları:

* MEYDANLARIN GÖRÜŞÜ DİKKATE ALINIR: Anayasa Mahkemesi karar verecek. Sonra arkadaşlarla konuşup bu işlere karar vereceğiz. Ama meydanların, halkın görüşü bu durumda tabi ki dikkate alınır. Halkın görüşü, kitlelerin görüşü açık şekilde ifade ediliyor. Bunu herkes görüyor. MHP'ye DYP'ye oy verenlerden bile, Seçmenlerin yarıdan fazlası yanlış yapıldığını söylüyor. Bana inanılmaz bir dostluk var.

* BEN, 'BEN' DİYE ÇIKMADIM: Türkiye'de cumhurbaşkanı seçilememiş gibi davranamayız. Böyle bir şey yokmuş gibi davranamayız. Cumhuriyet tarihinde ilk defa cumhurbaşkanı seçilemiyor. Cumhuriyeti kurarken de büyük siyasi çekişmeler vardı. Ancak şimdi cumhurbaşkanı seçememiş bir ülke durumuna geldik. Garip bir durum. Ben şahsımdan ziyade süreci konuşuyorum. Ben, 'ben' diye çıkmadım. Ama ortada böyle bir şey yokmuş gibi davranmak, ne demokrasi ne de açık toplum ilkelerine yakışır.

* NE KIŞKIRTICILIK NE TAHRİK İÇİNDEYİM: Bir taraftan halkın arzusu, diğer taraftan da Türk demokrasisinin güçlenmesi için bunları halkla paylaşıyorum. Ne bir kışkırtıcılık, ne bir tahrik içindeyim.

* DAMAGE-CONTROL YAPIYORUZ: Bu işler olmasaydı şu anda neler yapıyor olacaktık! Önemli olan Türkiye'yi minimum zararla atlatabilmek. Biz hem kendimizi savunuyor, hem de Türkiye adına damage kontrol yapmak durumundayız.

* ÖBÜR YANAĞI ÇEVİRMEM: Ben tabi ki kendimi başkalarının yerine koyarak düşünebilen bir insanım. Yeri gelince" yumuşak huylu" derler bana. Ama bir yanağıma biri vurunca öbür yanağı çevirenlerden de değilim.

* TÜRKİYE'YE AYIP YAPILDI: Türkiye'nin imaj ve demokrasisine ayıp yapıldı. AB müzakerelerini başlayan, önü görülebilir diye anlatılan bir ülkeye yakışmıyor yaşananlar.

* HAKLILIK GÜÇ VERİR: Ben yüksek ahlaki değerlerine dikkat ederim. Meşruluk çok önemli. Meşru olan güçlüdür. Bu tartışmada haklıyız. Haklı olmanın verdiği bir güç var.

* NASIL CUMHURBAŞKANI: Türkiye'yi geleceğe taşıyacak hizmete dönük her bakımdan güçlendirecek bir siyaset tarzı lazım. Klasik siyaset değil. 4.5 yıl içinde AKP siyasi istikrarı sağlayıp, hizmete dönük bir siyaset tarzı kurdu. Cumhurbaşkanı da Türkiye'nin vizyon projelerine öncelik etmeli. Tarafsızlık hiçbir şeye karışmamak değil. Liderlik çok önemli.

* İLK TURDA GELİRDİM: Halk oylaması olsa ben ilk turda seçilirdim. Sarkozy bile ikinci turda seçildi. Ama seçimden sonra Meclis'e bakacağız. Anayasa Mahkemesi'nin kararına bakacağız. Arkadaşlarla beraber karar vereceğiz. İlla ben olacağım diye bir şey yok.