kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Haziran 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

El Kaide yöneticisi iki Türk Irak'ta öldürüldü

Göksel ÇAĞLAV/ANKARA
Amerikan askeri sözcüsü yarbay Garver, iki Türk üst düzey El Kaide mensubunun, Irak'ın kuzeyindeki Havica yakınında ABD güçleriyle girdikleri çatışmada öldürüldüğünü açıkladı..
ABD güçlerinin, Irak'ın kuzeyinde iki Türk üst düzey El Kaide mensubunu öldürdüğü bildirildi. ABD ordusundan yapılan açıklamada, Mehmet Yılmaz ve Mehmet Reşit Işık'ın, 23 Haziran'da Kerkük'ün güneyindeki Havica yakınında ABD güçleriyle girdikleri çatışmada öldükleri kaydedildi. Açıklamayı yapan askeri sözcü yarbay Christopher Garver, Haldi El Türki olarak da bilinen Yılmaz'ın, Irak'a yabancı savaşçı toplayan bir El Kaide hücresinin üst düzey yetkililerinden, Işık'ın da Yılmaz'ın ve diğer üst düzey El Kaide liderlerinin yakın yardımcısı olduğunu belirtti. Garver ayrıca bunların çok tehlikeli ve çok önemli iki uluslararası terörist olduğunu söyledi.

YILMAZ'I TÜRKİYE DE ARIYORDU
Açıklamada, Yılmaz'ın 2001 yılında Afganistan'a bir grup Türk'ü götürdüğü, istihbarat raporlarına göre Afganistan'da yaralandığı, Pakistan'da tedavi gördüğü, 2004'de de bu ülkede yakalanarak Türkiye'ye iade edildiği bildirildi. 2005'te serbest bırakılan Yılmaz'ın, çalışmalarını Irak üzerinde yoğunlaştırdığı da kaydedildi. Türk yetkililerin, Yılmaz'ı bazı saldırılara karışmış olabileceği ihtimaliyle aradığı da Amerikalı yetkililerce açıklandı.

TÜRK EL KAİDE'SİNİN YOL HARİTASI
Bu arada Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Türk El Kaidesi'nin fotoğrafını çekti. Örgütün Irak lideri Abdullah El Iraki'nin Türkiye'de yakalandığı haberleri üzerine, Türkiye'nin hedef konumuna geldiği belirtilen iddianamede, Ebubekir Dilek ile Halil Abanoz'un "Cihad bölgesine" gitmek istedikleri, Ömer Öztürk'ün yardımıyla İran üzerinden Pakistan'a geçtikleri ifade edildi. Abanoz'un bir telefon görüşmesinde "Cihat bölgelerinde canlı bomba olmak istiyorum" derken, bir başka şüpheliye "Büyükelçiliklere ve İncirlik Üssü'ne eylem yapılabilir mi" diye sordu. İddianamede, Abanoz ve Dilek'in 15 yıla kadar hapsi istendi.