kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Haziran 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

PKK'ya karşı Rambo

CEYDA KARAASLAN - EĞİRDİR
Terörle mücadelede dev bir modernleşme hamlesine yönelen TSK, ağırlığı artık düzenli ordudan profesyonel komando güçlerine kaydırıyor. Teröre karşı sadece subay ve astsubaylardan oluşan elit komandolar savaşacak..
İLİŞKİLİ HABERLER
PKK'ya karşı Rambo
Terörle Mücadelede uzman personel kullanmadığı için çok sayıda şehit verdiği gerekçesiyle eleştirilen Türk Silahlı Kuvvetleri, yeniden yapılanma çalışmalarına hazırlanıyor. 2009'da başlayacak uygulama, Kara Kuvvetleri'ndeki daralmadan sonra TSK'da yapılan en büyük modernleşme hamlelerinden biri. Terörün yoğun olduğu Doğu ve Güneydoğu Bölgesinde, terörle sadece subay ve astsubaylardan oluşan profesyonel komandolar savaşacak. Yedek subay, erbaş ve erler ise artık bu birliklerde görevlendirilmeyecek. Böylece dağlarda PKK'lıları kovalama işi, kısa süreyle askere giden er ve erbaşlara değil ufak ünitelerde yüksek hareket kabiliyeti olan ve terörle mücadele uzmanlaşan Türk Rambolara devredilecek. 2009'da başlatılacak bu hamleyi Eğirdir Dağ Komando Merkez komutanlığı'nda açıklayan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, bu yapılanma kararını terörle mücadelede devamlılığı sağlamak için aldıklarını açıkladı.

YEDEK SUBAY VE ERLER OLMAYACAK
Terörle mücadelede profesyonel olarak görev yapan Özel Kuvvetler ve Jandarma Özel Harekat kadrolarının ardından komando tugayları da önümüzdeki yıldan itibaren profesyonel askerlerden oluşacak. 6 komando tugayında Mayıs 2008'den sonra yedek subaylar; Mart 2009'dan sonra da er ve erbaşlar olmayacak. Komando tugaylarına önümüzdeki yıldan itibaren erbaş ve erlerin alınmayacağını açıklayan Orgeneral Başbuğ, terörle mücadele amatör Mehmetçiğin de büyük fedakarlılıklar yaptığını, anacak devamlılık ve süreklilik sağlamak adına komando tugaylarını profesyonelleştirme kararı aldıklarını belirtti.

KOMANDO NASIL EĞİTİLİYOR?
Doğu ve Güneydoğu'da görev yapacak komandolar Isparta Eğirdir'deki Komando Okulu'nda 9-16 hafta arasında eğitim alıyorlar. Doğu bölgesinin yapısıyla birebir aynı özelliklere sahip arazilerde hakiki mühimmatlarla 10 gün süren tatbikatlar yapılıyor. Askerlerin kendine olan güvenini geliştirmek, fiziksel dayanıklılıklarını artırmak, her türlü arazi koşullarında savaşabilmek için verilen eğitimlerin arasında dünyada benzeri olmayan 76 metrelik kule ve 127 engel eğitimi de var. Her türlü koşula uyum sağlaması istenen askerler yarasa, yılan ve farelerin olduğu karanlık tünellerden geçiriliyor. Askerler 32 kiloluk teçhizatlarla her gün 27 km koşuyor, dağ tırmanıyor. Haftada en az 3 kez, yine hakiki mühimmatlarla gece harekatı yapılıyor.

PROFESYONEL ASKERİN AVANTAJLARI
* Komandolar, benzer bir arazide eğitim yaptıkları için Doğu ve Güneydoğu'nun arazi yapısına hâkim olacak.

* Askerlere Doğu ve Güneydoğu'da görev yapan komutanlarca eğitim verileceği için bölgede yaşanabilecek riskler konusunda daha bilinçli olarak görev yapacaklar.

* Sürekli asker sirkülasyonunun önüne geçilecek. Terörle mücadelede uzmanlaştığı anda tezkeresi geldiği için uzman kadronun sürekli bölgede kalamaması da engellenecek. Profesyonel kadro sürekli olarak bölgede bulunacak.

* Bölgede sürekli aynı uzman kadronun olması bölge halkını da yakından tanıma olanağını sağlayacak.