kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Haziran 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Anayasa Mahkemesi Bakan Vekili Haşim Kılıç mahkemenin kararına katılmadı.

Kılıç'ın uyarısı

Ersan ATAR /ANKARA
Anayasa Mahkemesi Köşk seçimlerini "ulusal uzlaşma şart" gerekçesiyle iptal ederken, karara katılmayan Başkan Vekili Kılıç, darbe uyarısı yaptı..
Anayasa Mahkemesi Cumhurbaşkanlığı seçimlerini "mutlaka ulusal uzlaşma şart" gerekçesiyle iptal ederken, Başkanlık görevini vekaleten yürüten Haşim Kılıç, Cumhurbaşkanının seçilememesi durumunda darbe olacağı uyarısında bulundu. Dünkü Resmi Gazete'de yayımlanan 367 kararının gerekçesi, Yüksek Mahkeme'de karar aşamasında yaşanan tartışmaları gözler önüne serdi. Tülay Tuğcu'nun emekli olması üzerine Başkanlık görevini vekaleten yürüten Kılıç, Çankaya seçimlerinde 367 şartının olmadığını savunduğu karşı oy gerekçesinde, 367 şartı arayan Yüksek Mahkeme'nin diğer üyelerinin, "Verdikleri kararla, Anayasa'yı yorum yoluyla dolaylı yoldan değiştirdiklerini" ileri sürdü.

"İRADE BU DEĞİL"
Kılıç, 1982 Anayasası'na cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili düzenlemenin askeri darbe nedeniyle konulduğunu hatırlattıktan sonra yeni cumhurbaşkanını seçmenin güçlüğünü, darbe imasıyla anlattı: "Demokratik hayata ara verilmesine neden olan bu duruma çözüm üretmek amacıyla yeni Anayasamızın 96'ncı ve 102'nci maddelerinde gerekli düzenlemeler yapılmıştır. Daha seçimin başında üçte iki toplantı nisabını aramak, 1961 Anayasası'nda sorun olmuş bir konuyu çözmek, kolaylaştırmak değil daha da ağırlaştırmaktır. 1982 Anayasası'nı yapanların iradesi bu değildir. Cumhurbaşkanlığı seçimleri bundan sonra istenen toplantı nisabıyla daha büyük sorunların kaynağı olmaya adaydır. Tam da bu noktada demokratik hayat, yerini, daha ağır kaoslara bırakmak gibi hiç de düşünülmeyen sonuçlara neden olabilecektir." Kılıç, 367 toplantı yeter sayısının aranması halinde 184 milletvekilinin sistemi kilitleyeceğini, Meclis'i çalışamaz hale getireceğini savundu. Kılıç, bu durumun, azınlığın çoğunluk üzerinde tahakküm kurması anlamına geleceğini belirtti. Kılıç ile aynı doğrultuda karar veren üye Sacit Adalı da olağanüstü rejim uyarısını, "1961 Anayasası uygulamasında karşılaşılan zorluklara 1982 Anayasası ile getirilen çözümler, tam bir geri dönüşle, sistemde daha ağır sosyopolitik ve sosyo-ekonomik problemlere yol açabilecektir" cümlesiyle aktardı. Kılıç, karşı oy gerekçesinde mahkemenin kararını etkilemeye çalıştıkları gerekçesiyle üstü örtülü olana Genelkurmay'ı ve CHP Lideri Deniz Baykal'ı eleştirdi.

İKİNCİ KADIN ÜYE
Bu arada Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, eski başkan Tülay Tuğcu'dan boşalan Anayasa Mahkemesi üyeliğine, Danıştay 13'üncü Daire üyesi Zehra Ayla Perktaş'ı seçti. Böylelikle Anayasa Mahkemesi'nde yeniden 2 kadın üye olurken Sezer'in atadığı üye sayısı da 8'e yükseldi.