kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Haziran 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Büyükanıt sınır ötesi harekât için ısrarlı

Ceyda KARAASLAN / EGİRDİR
Org. Büyükanıt, "K. Irak'a girip PKK'yı bitiririz diyemezsiniz ama darbe vurursunuz" dedi. Büyükanıt, PKK'nın Türkiye'den daha iyi psikolojik harekât yürüttüğünü söyledi..
Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt, Kuzey Irak'a sınır ötesi operasyon yapılması gerektiğini bir kez daha vurguladı. Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Merkez Komutanlığı'nın tanıtımı için Isparta'ya düzenlenen 2 günlük basın turu kapsamında Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ'un basın toplantısı planlanmasına karşın Genelkurmay Başkanı Büyükanıt, dün sabah Eğirdir'e gelerek basın toplantısı düzenledi. "Buraya gelme sebebim özellikle terör konusunda bazı düşüncelerimizi sizlerle paylaşmaktır" diyen Büyükanıt'ın verdiği kritik mesajlar şöyle:

* SADECE SİLAHLI MÜCADELE OLMAZ: Terörün ekonomik, sosyal, psikolojik boyutu vardır. Silahlı mücadeleye indirgediğimiz zaman, bu mücadeleden çok başarılı olmamızın beklenmemesi lazım. Devletin hazırladığı eylem planı vardır. Bu planın boyutlarının çok iyi bir şekilde yönetilmesi lazım.

* PSİKOLOJİK HAREKÂT: Psikolojik harekâtta çok yetersiziz. Devlet çapında organize edilip uygulanması gerekir. Şu anda bu harekatı planlayıp icra edecek bir kuruluş, kurul yoktur. Bir şey itiraf etmem lazım, PKK bizden çok daha iyi psikolojik harekat yürütüyor. Çünkü elini kolunu bağlayan yok.

* BİTİRMESEK DE DARBE VURURUZ: 12 Nisan'da 'Evet, bir sınır ötesi operasyona ihtiyaç var, asker olarak var ve bundan da fayda sağlanır' dedim. Bu görüşümüzü de aynen tekrar ediyoruz. Şunu iddia edemeyiz, 'K. Irak'a girip PKK'yı bitiririz' diyemezsiniz. Ama darbe vurursunuz. Büyük fayda sağlar.

* DEZENFORMASYON ENERJİMİZİ ALIYOR: Yanlış bilgiyi düzeltmek için fazla enerji harcıyoruz, esas görevimizi bir kenara koyup... Bir kısmı internet sitelerinden, bir kısmı yurtdışından geliyor. Akıl almaz şeyler.

* İŞBİRLİKÇİLER: Bir teröristin dağda gezebilmesi için aşağıda en az 10 tane insana ihtiyaç vardır. Terörde başarıya ulaşmaya engel olan en önemli faktör işbirlikçilerdir. Bir köyün muhtarı, bir köyün imamı köyde yaşıyor, gidip patlayıcı yerleştiriyorsa terörle nasıl mücadele edeceksiniz?

* MİKROPSUZ İNSANLAR: Hiçbir zaman bölge halkını potansiyel terörist olarak görmedik. Elbette destekleyen var, ama 'çok büyük kesimi kontrol altına aldı' denirse, bu uygun olmaz. Orada mikrop kapmamış insanlar, dünyanın en iyi, en vefalı insanlarıdır.

* DIŞ DESTEK: Geçen yıllarda Batman'da bir operasyon yapıldı. Etkisiz hale getiren bir kişinin belgelerinden çok fazla ülkeyle irtibatı olduğu görüldü. Bu irtibatlar beni ürküttü. Dış desteğin kesilmesi politiktir, askerin yapabileceği bir iş değildir.

* HUKUK DIŞINA ÇIKMAYIZ: Yasaların dışına çıkma imkanımız yok. Asker, bölgeden geçen birine "Kimsin sen?" diye sorarken silahını çekip öldürülüyor. ABD öyle yapmıyor. Şüpheli gördüğünü vuruyor. Mayın dışında birçok askerimiz de böyle şehit oldu.

* ABD YETERLİ DESTEK VERMİYOR: ABD'den farklı taleplerimiz var. Terörle mücadelede çifte standart uygulanmaması lazım. Taliban da, PKK da teröristtir. Burada ABD'nin PKK ile mücadelede yeterli desteği verdiğini şu anda söyleyemeyiz.