kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Haziran 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Çocuklarınızı koruyun

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
27.06.2007
Güneşten yayılan ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilen UVA, UVB ile UVC şeklinde tanımlanan ultraviyole ışınlarından korunmanın yollarını Osmanoğlu Kliniği'nden Dermatolog Meriç Aksoy açıkladı:

UVA IŞINLARI: Derinin iç kısımlarına kadar nüfuz eden en yüksek dalga boyundaki ışınlardır. Biyolojik etkileri uzun sürelidir. Düşük enerjili radyasyon olmalarına karşın her yerde bulunurlar. Bu ışınların şiddeti yıl boyunca da (yaz-kış fark etmez) gün boyunca da aynıdır. Kırışıklık, cilt yaşlanması ve cilt kanseri riski yaratır. Yapılan araştırmalara göre; 18 yaşına gelene kadar ileride sorun yaratabilecek UV ışınlarının yüzde 80'ine maruz kalıyoruz. Bu nedenle UV korumasına çocukluk yıllarından itibaren başlanmalı.

UVB IŞINLARI: Kısa dalga boyunda yüksek enerjili güneş ışınlarıdır. Cildin üst tabakasına etki eder. Kızarıklık, ciltte su toplanması, güneş yanıkları ve cilt yaşlanmasına neden olabilir. UVB koruması için SPF 15-20 arasında olan koruyucu kremler yeterlidir.

UVC IŞINLARI: Ozon tabakasının inceldiği yerlerde yeryüzüne ulaşabilen UVC, göz hastalıkları ve cilt kanserine neden olabiliyor. Son derece tehlikeli. Ayrıca bitkiler, hayvanlar ve doğal hayat için de öldürücü etkileri var. UVC ışınlarından korunmak için yapılması gereken en önemli şey; ozon tabakasını korumak!