kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Haziran 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Çocuğunuzu en geç 3 yaşında diş doktoruyla tanıştırın

DİDEM SEYMEN SAĞLIK SERVİSİ
27.06.2007
Diş doktorunun koltuğuna oturduğunda korkudan titremesini istemiyorsanız çocuğunuzu en geç 3 yaşında diş doktoruyla tanıştırın! Böylece hem sağlıklı dişlere sahip olur hem de ileriki yıllarda diş hekimi fobisi yaşamaz!..
Zamanından önce süt dişlerinin çekilmesi; çocuklarda konuşma, beslenme ve estetik problemlere neden olabiliyor. Sağlıklı diş gelişimi için bebeklik döneminden başlayarak diş hekiminin önereceği koruyucu uygulamalara önem vermek gerektiğini vurgulayan Caddebostan Diş Kliniği Direktörü Diş Hekimi Pertev Kökdemir; bebek ve çocuk diş problemleriyle ilgili sorularınızı yanıtladı:

* Bebeğimin süt dişlerini kök hücre tedavisi için saklamam gerekiyor mu?
Kök hücre tedavisi; sağlıklı hücrelerin sağlıksız hücrelerle değiştirilme işlemidir ve aynı organ nakline benzetilebilir. Organ naklinden farkı; bu hücrelerin kişinin kendinden de alınabilmesi. Ancak günümüzde kök hücre tedavisi henüz araştırma bazında. Etkili sonuçlarını görmek için daha beklemek gerekiyor. Şu anda kaybedilmiş dişlerimizin yerine implant adını verdiğimiz titanyum vidalar kullanılıyor ve çok büyük oranda başarı elde ediliyor. Tabii gelişen teknolojiyle birlikte bunun yerini de kök hücre tedavisi alabilir.

TELDEN KORKMAYIN
* Çocuğum 2 yaşında, ne zaman diş kontrolü yaptırmalıyım?
Çocukların süt dişleri 6 aylıkken çıkar ve 2.5 yaşına kadar tüm süt dişleri ağızda yerini almış olur. 6 ay ve 1 sene arasındaki diş değişimi gecikmelerini normal kabul ediyoruz. Dolayısıyla 2.5-3 yaşından itibaren çocuklar diş hekimiyle tanışmalı ve dişleri kontrol edilmeye başlanmalı. Böylece birtakım diş koruyucu yöntemleri süt dişlerine uygulayıp, erken diş kayıplarını önleyebiliriz. Ayrıca çocuğa erken yaşta diş hekimi ziyareti alışkanlığı kazandırmış olursunuz.

* Çocuğumun dişlerine tel takılacak. Diş teli takılması konuşmasını bozar mı?
Diş telleri dişlere 'braket' adını verdiğimiz ufak metal veya porselen yapılarla tutturulur. Ağız içerisinde ilk 1-2 gün bir fazlalık gibi algılanıp, konuşmada az miktarda değişiklik yaratabilir. En geç bir hafta içinde konuşma normale döner. Bu alışma süreci çocuklarda çok daha kısa.

* Diş teli için en uygun yaş kaç ve tel ne kadar süre ağızda kalmalı?
Tel tedavisinde herhangi bir yaş sınırlaması yoktur. 7-8 yaşında bir çocuğa yapılabildiği gibi 50 yaşında bir erişkine de tel tedavisi yapılır. Ancak erken yaşlarda çok daha çabuk ve kolay tedavi edilebilen çeneler arası bozukluklar ile iskeletsel deformitelerin tedavisi erişkinlerde biraz daha uzun sürer. Tel tedavisi için muayene etmeden süre vermek doğru değildir; her çocuk için farklı değerlendirme yapılır. Günümüzde kullanılan hızlı braket yöntemiyle tel tedavisinin süresini yarı yarıya kısaltmak mümkün. Böylece hastalarımız çok daha kısa süre ortodontik tedavi görerek düzgün dişlere ulaşabilir ve birçok sıkıntıyı yaşamaktan kurtulurlar.

DİŞİ TÜLBENTLE ÇEKİN
* Çocuğumun sallanan dişlerini ben çekebilir miyim? Yoksa diş hekimine mi götürmeliyim?
Sallanan süt dişlerinin çekiminin diş hekimi tarafından yapılması daha uygun. Böylece ağızda var olan birtakım bozukluklar, çürükler, diş eksiklikleri ve diş çürükleri de hekim tarafından tespit edilir ve önlemi bir an önce alınır. Tabii ki çok sallanan dişler çocuğun kendisi tarafından veya ebeveynleri tarafından da çekilebilir ama bu işlem kesinlikle temiz bir tülbent yardımıyla ve çevre dokulara zarar vermeden yapılmalı.

* Çocuğumun dişleri beyaz olsun istiyorum; dişlerini beyazlattırabilir miyim?
Diş beyazlatma; tüm daimi dişler ağızda yer aldıktan sora yapılır ve böylece yaklaşık 7-8 ton daha beyaz dişler elde edilebilir. Ama ideali 14-16 yaşından sonra dişleri beyazlatma işlemi yapmak.