kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Haziran 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
SİNAN ÖZEDİNCİK

Mikla satılıyor mu?

Ünlü şef Mehmet Gürs'ün The Marmara Pera Hotel'in teras katında açtığı 'Mikla' adlı restoranı İstanbul'un en trendi restoranları arasında yer alıyor. Adını, Vikingler'in İstanbul'a ilk geldiklerinde (10. yüzyıl) kentin büyüklüğü karşısında çok etkilenerek taktıkları isimden alan Mikla'nın eşsiz bir manzarası var; Haliç, Boğaz Köprüsü, Adalar, Yalova, Maslak'ı görüyor. Türk ve İskandinav mutfağının etkilerinin görüldüğü Mikla; rafine yiyecek ve içecek konseptini benimsiyor. Mönüde, balık ve kuzu eti ağırlıkta. Tütsü ve marinadlara da bolca yer veriyor. Mikla'nın ünü Türkiye'nin sınırlarını aşmış durumda... ABD'nin saygın gazetesi 'Wall Street Journal'da, Mehmet Gürs ve restoranı Mikla ile ilgili olarak 'Türkiye İskandinavya ile buluştuğunda' başlıklı bir makale bile yayımlanmıştı. Susanne Fowler imzalı yazıda 'Şef ve işadamı' diye nitelendirilen Gürs'ün kendi sıcak kültürü ile Batılı kültürleri karıştırarak yeni bir Türk mutfağı yarattığı belirtilmişti.

Yabancı turistlere
Bunları neden yazıyorum? Çünkü Mikla ile ilgili birçok gelişme kulağıma geldi... Mehmet Gürs aslında Mikla'da ve hatta açıp kapattığı Erguvan Restaurant'ta işadamı Muhittin Ülkü ile ortaktı. Yiyecek-içecek işinden çok iyi anlayan genç bir işadamı olan Muhittin Ülkü ile ortaktı diyorum, çünkü araları bozulmuş ve ayrılmışlar. Gürs ile ortaklığını bitiren Mühittin Ülkü, Taksim'in yeni HİP oteli Lush'un yiyecek-içecek operasyonunu üstlenmiş. Mikla'da birçok personel değişmiş, bunların içinde aşçı da var. Şu anda da müşterinin yüzde 80'i yabancı turistmiş. Son bir dedikodu ise Mikla'nın satılacağı yolunda. Ancak ben buna inanmak istemedim. Çünkü bu restoranın İstanbul'un yurtdışı tanıtımında önemli bir yeri var, yazık olur. Ama ne diyelim, ticaret hayatında böyle sürprizler oluyor!

Tatlı para
Gürs ile Ülkü'nün neden ayrıldıklarını merak edip biraz araştırınca gerçeği öğrendim. Mehmet Gürs 3 yıldır mutfağa girmiyormuş ve işlerle fazla ilgilenmiyormuş. Muhittin Bey buna bozulmuş. Hatta Gürs, açtığı Num Num'ların yüzde 49'unu Menderes Utku ve Muzaffer Yıldırım'a satınca, artık iyice rahatlamış ve sıkıldığı bu işi biraz boşlamış. Utku ve Yıldırım'ın şirketleri Mars Entertaiment da yabancı ortak alınca, Türkiye'nin birçok yerine sinema açma planları içine girdiler. Bütün bu yeni sinemalarda, anlaşma gereği, Num Num'lar da ardı ardına açılacak. Yani Gürs tatlı tatlı para kazanmaya devam edecek...