kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Haziran 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
OKUR TEMSİLCİSİ
Okur Temsilcisi

Haksızlık mı var?

BAZI haberlere, bizzat o habere konu olan kişilerden sert ve kesin yalanlama gelince, ombudsman'da etkisi de büyük olur. Hele yalanlamalar o kişinin fena halde haberden mağdur olduğu izlenimine, şüphesine yol açmışsa.
Geçen hafta da böyle minik bir şok yaşadık.
Şikâyet, 8 Haziran tarihli gazetede yayımlanan 10 Yıllık Eşini Ormana Götürüp Tecavüz Etti başlıklı habere ilişkindi. Habere göre Kahramanmaraş'ta bir kişi, 10 yıllık eşini ellerini bağlayarak tecavüz ettiği iddiasıyla tutuklanmıştı. Haberde Z.Ö. rumuzlu eşinin, "Kocam benimle rızam dışında ilişkiye girdi, tecavüzüne uğradım. Şikâyetçiyim" dediği de aktarılıyordu.
Z.Ö. "Ben bunları söylemedim, muhabiriniz tamamen uydurmuş, beni mağdur ve rezil ettiniz" diye Okur Temsilcisi'ne başvurdu. Ona göre eşi bir başka suç işlediği iddiasıyla tutuklanmıştı.
Konuyu araştırdım.
Kahramanmaraş Cumhuriyet Savcılığı'ndan davayla ilgili belgeleri isteyince, Z.Ö.'nün gazete ve gazeteci hakkında savcılığa ayrıca "yalan haber" şikâyetinde bulunduğu da ortaya çıktı.
Olaydan sonra Z.Ö.'nün ifadesi 5 Haziran akşamı alınmış.
Savcılık belgesi, muhabir Sırrıberk Arslan'ın habere aktardığı bilgileri içeriyor.
Yani Z.Ö. kocasından "davacı ve şikâyetçi" olduğunu, başından geçenleri detaylı olarak anlattıktan sonra, açıkça belirtmiş.
Ortada bir "yalan haber" olmadığı anlaşılıyor.
Z.Ö. haberin gazetede çıktığı gün savcılığa giderek "tecavüze uğramadığını" anlatmış ve "yalan haber" nedeniyle gazete ve muhabiri şikâyet etmiş.
Cumhuriyet Savcısı Yalçın Gültekin'in imzasını taşıyan, "basın yoluyla hakaret" konulu şikâyeti irdeleyen kararda, "haberin müştekinin karakol beyanına dayandığı", "haberde yanlışlık bulunmadığı" vurgulanarak kovuşturmaya gerek olmadığı yargısına varılmış.
Dolayısıyla, bir hak ihlali veya yanıltma söz konusu değil.
Haber doğru olduğu ve haksızlık yaratmadığı için sevinmek gerekiyor.