kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Haziran 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Başlık düğümü çözülüyor

Fikret AYDEMİR / BRÜKSEL
Türkiye'nin tam üyeliğine itiraz eden Fransa, bu hafta açılacak üç müzakere başlığından en önemlisine taş koyuyor... Rumların ise 'ilişkilerin düzeltilmesi' ifadesi eklenirse itirazını geri çekmesi bekleniyor. Düğüm, bugün yapılacak zirvede çözülüyor..
Tam üyelik perspektifi yerine alternatif önereceğini söyledi... Akdeniz Birliği kurulması ve Türkiye'nin de bunun başına geçmesi gerektiğini savundu... Seçim kampanyasında da, başkanlık koltuğuna oturduktan sonra da "Türkiye'ye gerçeği, yani tam üye olmayacağını söylemek gerektiğini" savundu... Ve dananın kuyruğu belki de bugün kopuyor. Fransa'nın itirazları arasında Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye ile süren müzakerelerde bu ay açılacak başlık sayısı bugün Belçika'da belli oluyor.

'DÖNÜŞÜ OLMAZ' ENDİŞESİ
Planlanan çizelgede üç müzakere başlığı açılması gerekiyor. Ancak biri, Türkiye'ye itirazlarını sürekli dile getiren Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'yi daha fazla ilgilendiriyor. O da ekonomik ve parasal politikalar başlığı... Çünkü bu müzakerenin açılması demek, Fransa'ya göre tam üyelik için geri dönüşü olmayan bir yola girilmesi demek. Fransız lider de bu yolun dönüşü olmamasını istemediği için, bu başlığın açılmasına "taş koyuyor"... İşte müzakere başlığı sayısı, AB ülkelerinin büyükelçileri düzeyinde bugün toplanacak Daimi Temsilciler Komitesi'nde (COREPER) netlik kazanacak. AB Komisyonu; ekonomik ve parasal politikalar, istatistik ve mali kontrol başlıklarında tüm hazırlıkların tamamlandığını ve 26 Haziran'da 3 başlığın da açılabileceğini açıkladı. Ancak bu açıklama sonrası Sarkozy, tartışmalı önerileriyle suları bulandırdı.

RUMLARIN 'EK' TALEBİ
Fransa ekonomik ve para politikaları, Rum kesimi de mali kontrol başlıklarına itirazlarını dile getirdi. Kulislere göre en iyi ihtimal, iki başlığın açılması, Fransa'nın itiraz ettiği başlığın ertelenmesi... Almanya'nın Rum kesimini itirazları konusunda ikna etmesi bekleniyor. Ancak burada da bir başka sorun ortaya çıkıyor. O da Rum yönetiminin, itiraz ettiği başlıkla ilgili ortak pozisyon belgesine "İlişkilerin normalleştirilmesi ifadesi eklensin" talebi. Bu noktada da Ankara, "endişelerini" dönem başkanı olarak Almanya'ya iletti. Müzakerelerde başlık açılırsa Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, 2 başlık olursa Bakan Ali Babacan, 1 başlık olursa AB daimi temsilcisi Büyükelçi Volkan Bozkır'ın törene katılması bekleniyor.
Haberin fotoğrafları