kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Haziran 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İş Bankası destek olmasa, TAV bugünkü konumuna gelemezdi

TAV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Oyakbank'ın ING'ye 2.7 milyar dolara satışıyla ilgili tartışmalarla ilgili olarak şu yorumu yaptı: "TAV'ı kurup, Atatürk Havalimanı ihalesine ilk girdiğimizde yurtdışında kredi bulamadık. Ne yerli ne yabancı bankalar yüzümüze bakmadı.

ÇARŞAMBAYA DEVİR

İş Bankası'nın o günlerdeki Genel Müdürü Ünal Korukçu ve yardımcısı Ersin Özince projemize inandı ve kredi verdi. Yani, İş Bankası gibi ulusal bir banka olmasaydı, TAV Holding bugün yoktu. Elbette yabancılar Türkiye'de bankaları da başka şirketleri de alabilir, almalıdır da. Burada önemli olan BDDK'nın kurallarını doğru koyması. BDDK örneğin Türkiye'ye gelen yabancı bankalara, 'Burada topladığınız mevduatın en az şu kadarını Türk şirketlerine kredi olarak kullandıracaksınız' gibi bir kural koyabilir. Bunları tartışmamız lazım." Bugünün Türkiye'sinde Türk firmalarının yerli yabancı kredi bulma konusunda sıkıntı ile karşı karşıya kalmadıklarını dile getiren Akın, "Para muslukları açılmış. Bakın bize daha bu sabah önde gelen bir yabancı yatırım bankası kısa vadeli bir kredi önerdi. Hem de libor eksi 2 faizle. Böyle bir şeyi yıllar önce kimse görmedi" diye konuştu. Küreselleşen dünyada firmalar adına yerli yabancı ayrımı yapılmasını ise yanlış bulduğunu belirten Akın, şu yorumu yaptı: "Ortağı yabancı olsun ne fark eder? Adı Türk olsun yeter. Bugün Avrupa'da ABD'de dünya devleri çok ortaklı, hangi milletten belli değil çoğu."

İTHALAT PATLAMIŞ!
Hamdi Akın, Doğuş Grubu ile birlikte aldıkları, ancak Danıştay'a takılan Araç Muayene İstasyonları'nda çözüme kavuşulduğunu bu hafta çarşamba günü gibi devir işlemlerinin yapılabileceğini belirtti. Mersin Limanı ile de bilgi veren Hamdi Akın, "Limanda 100 gümrük müşaviri oranın sahibi olmuş gibi. Herşeyi değiştireceğiz. İşler yolunda gidiyor. Şimdiden günlük bin konteynırlık yüklemeyi bin 500'e çıkardık. Muazzam bir ekipman eksiği var. Tüm eksikleri gidereceğiz" dedi. İthalattaki son dönem yaşanan artışı Mersin Limanı'ndan test ettiklerini belirten Akın, "İthalat inanılmaz artış göstermiş. Limandaki rakamlar yüzde 50 ihracat-yüzde 50 ithalat iken son gelen verilerde İthalat yüzde 56'ya yükselmiş, ihracat yüzde 44'e inmiş. Bu tehlikeli" dedi.