kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Haziran 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
SAKA'NIN EVİNDE 350 TABLO VAR... Koleksiyoner Fatoş Saka, bir zamanlar 10 bin dolar vererek aldığı resimlerin şimdi bir servet değerinde olduğunu söylüyor. Saka, 'Lekeler' isimli iki serilik tabloyu bizzat sanatçı Sabri Berkel'den aldığını ifade etti.

Modern resimler servet değerinde

Bedia CEYLAN / HABER MERKEZİ
Nuri İyem, Abidin Dino gibi modern Türk ressamların 1950-70 arasında yaptığı 250'nin üzerinde tablo, İstanbul'da sergileniyor..
İstanbul, Tophane-i Amire'de açılan 1950-70 arası modern Türk ressamları sergisindeki eserler değerleriyle göz kamaştırıyor. Aralarında Nuri İyem, Abidin Dino, Bedri Rahmi ve Cihat Burak gibi sanatçıların resimlerinin olduğu sergide 250'nin üzerinde eser yeralıyor. Sergideki eserler, Türkiye'nin en önemli koleksiyonerlerinden Nahit Kabakçı, Zeyno-Muhsin Bilge, Lüset-Mustafa Taviloğlu, Besi Cecan ve Fatoş Saka'ya ait.

BİLİNÇLİ BİR YATIRIM
Sergiye soyut Türk resminin önde gelen isimlerinden Sabri Berkel'in eserlerini veren koleksiyoner Fatoş Saka, bir zamanlar on bin dolar vererek aldığı resimlerin şimdi bir servet değerinde olduğunu söylüyor. Bilinçli bir yatırım yaptığını söyleyen Saka, hayatını da bu işe adamış. Saka, evindeki 350 eserin her birinin bakımını tek tek elleriyle yaptığını ve özel bir odada muhafaza ettiğini belirtiyor. Küratör Yusuf Taktak ise 1950-1970 arası Türk ressamlarının özellikle İstanbul'daki karışıklıklara tepki olarak, soyut resme yöneldiğini kaydediyor. "Cumhuriyet Dönemi sanatçılarının özellikle İstanbul'daki iç bunalımları resim yaparak atlatabildiler. Bu da dönem ressamlarını soyut resme yöneltti" diyen Taktak, sergideki eserlerin bazılarının paha biçilmez değerde olduğunu söyledi. Sergi, 27 Haziran'a kadar, İstanbul Fındıklı'daki Tophane-i Amire binasında açık kalacak.