kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sigortalılar için 'sağlık'lı devrim

SGK tarafından hazırlanan tebliğ bugün devreye giriyor. Artık, sigortalılar, sevk almadan doğrudan anlaşmalı kuruma gidecek..
Sağlıkta yeni bir dönemi başlatacak Sağlık Uygulama Tebliği bugün yürürlüğe girecek. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından hazırlanan tebliğ ile Anayasa Mahkemesi tarafından kısmen iptal edilen Sosyal Güvenlik Reformu'nun, yasal düzenlemeye gerek olmayan kimi hususları hayata geçirilecek. Tebliğ ile bugünden itibaren yürürlüğe girecek düzenlemeler içinde en önemli değişiklik sigortalıların sevk almadan doğrudan müracaat edebilme imkânı sağlanması. Tebliğle yapılan düzenlemelerden bazıları ve bu konulardaki mevcut uygulamalar şöyle:

* Sigortalılar, üniversite hastaneleri dahil, sözleşmeli tüm sağlık tesislerine doğrudan müracaat edebilecek. Mevcut uygulamada, Emekli Sandığı mensupları üniversite hastanelerine doğrudan müracaat edebiliyor, SSK'lılar sevk alarak gidebiliyordu.

* Kurum sağlık yardımlarından yararlandırılan kişiler, acil hallerde sözleşmesi olmayan sağlık kurumu ve kuruluşlarından aldıkları hizmetlerin bedeli kurumca ödenecek.

* SSK'lılar sağlık tesislerine daha önce kendilerinden istenen belgelerden biri ile gidebilecek. Mevcut uygulamada SSK'lılar, sağlık tesislerine işverence düzenlenmiş vizite kağıdı, sağlık karnesi ve kimlik belgesinin üçü ile birlikte müracaat etmeleri gerekiyordu.

* Tebliğin yürürlüğe girmesinden itibaren 120 gün içinde, yatarak tedavilerde ilaçlar hastane tarafından temin edilecek. Hastalara ilaç temin ettirilmeyecek.

* Hastaya ya da yakınına tıbbi malzemeleri temin ettirme uygulaması da bitecek. Hastaya zorunlu olarak temin ettirilen malzemelerin bedelleri fatura tutarı esas alınarak hastaya ödenecek.

* Sözleşmeli tesislerde yapılan sünnet giderleri sağlık kurulu raporuna gerek olmaksızın ödenecek.

* Özürlü sigortalılar, diş tedavileri için tüm sağlık tesislerine doğrudan müracaat edebilecek.

* Motorlu malul arabası kullanılması gerekli görülen kapsamdaki kişilere motorlu malul arabası bedeli ödenebilecek. Uygulamada, SSK'da sadece aktif sigortalılar bu olanaktan yararlanabiliyor.

* Sözleşmeli kuruluşlar, sigortalıları, sadece tetkik veya tahlil için başka sağlık kurum veya kuruluşuna sevk edemeyecek. Kurum ile halen tetkik veya tahlil sözleşmeleri bulunan merkezlerin sözleşmeleri, tebliğ yürürlük tarihinden 120 gün sonra feshedilecek. Sözleşmeli kuruluşlar, bünyelerinde yapılamayan tetkik ve tahlilleri başka sağlık kuruluşlarından alabilecek.