kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Haziran 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dev bankalar Türk piyasasında

Yeni Haber
SPK Başkanlığına vekalet eden İkinci Başkan Turan Erol, Türkiye'nin yatırım bankacılığında yeni bir döneme girdiğini vurgularken, ''Dev yatırım bankalarının Türk sermaye piyasasına ilgisi, her geçen gün artmakta'' dedi.

Erol, yaptığı açıklamada, aracılık faaliyetleri alanında birleşme ve devralmalar yolu ile Morgan Stanley, Merrill Lynch, UBS ve Credit Suisse gibi uluslararası alanda çok önemli yatırım bankalarının, Türk sermaye piyasasında yerlerini aldıklarını hatırlattı.

Son yıllarda yabancı yatırımcıların Türk sermaye piyasalarına olan ilgisinin artarak sürdüğünü belirten Erol, ''Yabancı yatırımcıların, portföy yatırımlarının yanı sıra aracı kuruluşlara yapmış oldukları doğrudan yatırımlar yoluyla da sermaye piyasalarında yer almaları dikkat çekici'' dedi.

Türkiye'de faaliyetlerine devam eden 98 aracı kurumun 29'unun yabancı ortaklı durumda olduğunu belirten Erol, şöyle konuştu:

''Dolayısıyla Türkiye piyasasında faaliyet gösteren aracı kurumların yaklaşık yüzde 30'u yabancı ortaklı hale gelmiştir. Bu yabancı ortaklar arasında Amerika, Avrupa ve Orta Doğu'nun önemli yatırım bankaları yer almaktadır. Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı ortaklı 29 aracı kurumun ortaklık yapısı incelendiğinde; sadece Amerika, İngiltere Almanya, İsviçre, İtalya, Fransa, Belçika gibi batılı ülkelerden değil Ürdün, Kazakistan, Bahreyn ve Güney Afrika gibi ülkelerden de aracı kurumların Türk sermaye piyasasına giderek artan oranda ilgi gösterdikleri görülmektedir.''

SERMAYE PİYASALARININ YENİ ÜRÜNLERLE TANIŞMASINA KATKI

Erol bu arada, yatırım bankacılığının gelişiminin, sermaye piyasalarının yeni ürünlerle tanışmasına katkı sağlayacağına işaret etti.

SPK'nın 'garantili yatırım fonları' düzenlemesini tamamlamasının ardından, yatırım fonu sektöründe yeni bir ufuk açıldığını ifade eden Erol, Fortis Investments'ın küresel uzmanlığıyla Fortis Portföy'ün Türkiye'ye getirdiği ''garantili ve koruma amaçlı yatırım fonları''nın, Türk sermaye piyasası ile tanıştığını hatırlattı.


Erol, bugün Türkiye'de 16,5 milyar ABD Doları büyüklüğe sahip olan yatırım fonu sektöründe, bu yeni ürünlerin 2-3 yıl içerisinde, fon piyasasının yüzde 20'sini oluşturmasının beklendiğini sözlerine ekledi.

(AA)