kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Haziran 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dalgadan en çok etkilenen yine Türkiye

RAHİM AK
Geçen hafta önce Çin'in borsaya vergi koyması ardından ABD'den gelen faiz artışı haberleri dünya piyasalarını sarstı. Türkiye seçim ve operasyon endişeleriyle en fazla etkilenen ülkelerin başında geldi..
Çin'in spekülatif hareketleri engellemek için borsaya vergi koymasının ardından geçen hafta sarsılan dünya para ve sermaye piyasaları, hafta sonuna doğru, ABD'de 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisinin yüzde 5.25 seviyesini kırmasıyla bir kez daha ürktü. Türkiye ise hem parası hem de borsası en fazla etkilenen ülkeler arasında yerini aldı. Geçen hafta başında faizini yüzde 12'ye indiren Brezilya'nın parası Real yüzde 3.7 düşmesine rağmen borsası Bovespa, İMKB'nin yarısı kadar değer kaybetti. Türkiye'nin fazla etkilenmesinde dünya borsalarını saran 'ABD faiz artıracak' korkusunun yanı sıra Türk ordusunun Kuzey Irak'a olası operasyonu ve seçim sürecindeki belirsizlikler etkili oldu. Türkiye'de global piyasalardan en fazla etkilenen yatırım aracı borsa oldu. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) son 8 günde yüzde 6 değer kaybı yaşadı. Borsanın geçen 5 işgünü içindeki kaybı yüzde 4.6 oldu. Türkiye, Çin, Almanya ve Fransa borsaları ile birlikte en yüksek değer kayıpları yaşayan ülkeler oldu. Almanya geçen hafta içinde yüzde 5 değer yitirirken Çin yüzde 4.8, Fransa yüzde 4.6, İspanya da yüzde 4.2 değer yitirdi. İngiltere'de değer kaybı yüzde 2.6 oldu. ABD'de ise Dow Jones yüzde 1.8, Nasdaq yüzde 1.5 değer yitirdi. Özellikle ABD kaynaklı endişelerle gelişmekte olan ülke borsaları da önemli düşüşler yaşadı. Arjantin borsası bir hafta içinde yüzde 4.2'lik düşüş yaşarken Brezilya Bovespa Endeksi'nin kaybı yüzde 2'leri buldu.

BREZİLYA REALİ YTL'Yİ GEÇTİ

Para birimleri açısından bakıldığında da son bir hafta içinde Türk Lirası değer kaybeden ülke paralarının başında yer aldı. Brezilya Reali, dolar karsısında yüzde 3.7 değer kaybına uğrarken onu Endonezya Rupisi ve Türk Lirası yüzde 3.1'lik düşüşlerle izledi. Meksika Pesosu da yüzde 2'ye yakın düştü. Uluslararası fon yöneticilerinin son bir yıldır Türkiye ile aynı kategoride değerlendirdiği G. Afrika Raundu yüzde 1.7, Romanya, Hırvatistan ve Polonya paraları da yüzde 1 ile 1.7 arasında değer yitirdi.