kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Haziran 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ABDURRAHMAN YILDIRIM

2007 küçük dalgaların yılı mı?

Büyük resim için tıklayın
Son yıllarda küresel piyasalarda belirli aralıklarla yaşanan dalgalanmalardan biri daha geçen hafta gündeme geldi. Bu serefki dalgalanma Fed tutanaklarının açıklanması ve 5 Haziran Salı günü Fed Başkanı Ben Bernanke'nin konuşmasının, son ekonomik verilerle birleşmesi sonucunda, ABD tahvil piyasasının ters köşeye yattığını fark etmesiyle uç verdi. Geçen yaz ortasından itibaren genelde faiz indirimi bekleyen ve bunu fiyatlara yansıtan ABD piyasalarının, "Fed bu yıl faiz indirmeyecek, belki de gelecek yıl artıracak" noktasına gelmesiyle olan oldu. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizleri üç günde yüzde 4.93'den yüzde 5.25'e kadar yükseldi. Böyle bir oynaklığın son 13 yılda ilk kez olduğu belirtiliyor.
Bu dalgalanma ABD faizinde düzeltme kaynaklı bir hareket olduğundan Japon Yeni üzerinden yapılan carry trade'i etkilemedi. Dolaryen paritesinin 121 civarında kalması bunun en iyi kanıtı. Yani ucuz yen borçlanarak gelişmekte olan ülke varlıklarına yatırım yapanlar bu pozisyonlarını bozmadı ve taahhütlerini kapatmadılar. Bu nedenle Japon Yeni'nde bir değerlenme meydana gelmedi. Bu da, geçen yılki dalganın tersine, son dalganın gelişmekte olan piyasalara olumsuz etkisini sınırladı.

- ABD faizine endeksli seyir - Fed'in son faiz artırımları sırasında 10 yıllık tahvil faizlerinin gecelik faizlerin hep altında kalması, ileriye yönelik faiz düşüşü beklentisiyle yakından ilgiliydi. İşte cuma günü öğlen saatlerinde 5.25'e çıkan tahvil faizleri Fed'in gecelik faizlerini ancak yakalayabildi.
Tam o saatlerde de Türkiye'de dolar kuru 1.365 sınırına kadar yükseldi.
Daha sonra Fed Açık Piyasa Komitesi üyesinin "yeni faiz artırımına gerek yok" açıklamasıyla ABD'den başlayan yatışma, Türkiye'ye de yansıdı ve döviz kurları geri geldi.

- Borsalara yansıdı - Faizlerin yükselmesi beraberinde borsalardaki bozulmayı getirdi. Pek çoğu da rekor düzeylerdeyken bu etki daha fazla ortaya çıktı. Küresel piyasalarda faizlerin yükselmesi ve hisse senetlerinin düşmesi elbette Türkiye'yi pas geçmedi. Salı günü başlayan ve cuma günü hız kesen dalgalanmanın Türkiye finansal piyasalarında yarattığı sonuçlar bitişikteki tabloda yer alıyor. En çok etki dolar kuru ile borsada. Hatta dolar bazında İMKB Endeksi'nin gerilemesi yüzde 10'u bulmuş bile.

- K. Irak'ın etkisi az - Bu açıdan bakılınca Türkiye piyasalarındaki bozulmada asıl faktörün ABD veya dış kaynaklı olduğu görülüyor. Kuzey Irak'a operasyon ihtimali bir ölçüde fiyatlara yansıdı. Ama asıl hareket yine dışarıdan geldi, en azından dolar kurunun seyri buna işaret ediyor.
Piyasalar seçim öncesinde Kuzey Irak'a geniş çaplı ve ABD'nin karşı çıktığı bir askeri operasyon ihtimalini zayıf buluyor. Sınırlı bir operasyona ise daha yüksek ihtimal veriyorlar. Buna da, ABD doğrudan karşı çıkmıyor. Sınırlı bir operasyonun Türkiye'ye maliyetinin de sınırlı kalacağı tahmin ediliyor.