kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Haziran 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ülker, Vatan Konserve'yi aldı süt savaşları Anadolu'ya sıçradı

ESEN EVRAN
Türkiye'nin iki büyük süt ve süt ürünleri üreticisi Sütaş ve Ülker'in Aksaray ve Karaman'daki yatırımlarıyla İç Anadolu'da rekabete girmesinin ardından, Ülker, Bursa-Karacabey'de Sütaş'a komşu Vatan Konserve'yi satın aldı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Ülker, Vatan Konserve'yi aldı süt savaşları Anadolu'ya sıçradı
Yılda 11 milyon tonun üzerinde çiğ süt üretilen, ancak bunun sadece yüzde 15'i ambalajlı süt ve süt ürünü haline getirilen Türkiye'de, büyük grupların süt rekabeti Anadolu'ya sıçradı. Ülker'in Karaman'daki süt fabrikası yatırımının ardından Sütaş da 90 milyon dolarlık yatırımla Aksaray'da, Bursa-Karacabey'deki yatırımın ikizini gerçekleştireceğini, önümüzdeki dönemde de Doğu Anadolu'da bir süt ürünleri fabrikası yatırımı yapacağını açıkladı. Ülker ise buna karşılık Sütaş'ın Bursa-Karacabey'deki fabrikasının çok yakınında bulunan Vatan Konserve'ye ait yaklaşık 250 dönümlük arazi üzerindeki fabrikayı satın aldı. Gizli tutulan bu satın alma sonucu grubun yeni bir süt fabrikasını da bu tesiste kuracağı konuşuluyor.

HEDEF AB ÜYELİĞİ
Süt hayvancılığına yeni girişimciler yanında büyük grupların da ilgisi artıyor. Çünkü, Türkiye'de çiğ sütün sadece yüzde 15'i ambalajlı süt ve süt ürününe dönüştürülüp tüketiliyor. Ancak tüketicinin ambalajlı süt ürünü tüketme eğilimi de her geçen gün artıyor. Öte yandan işin bir ucunda AB süreci var. Ürettiği çiğ sütün kaynağı olan ineklerin tamamını kayıt altına alamayan Türkiye, AB üyeliği sürecinde süt ve süt ürünü ithalatçısı olmak zorunda kalabilir. Çünkü Türkiye 11 milyon ton süt ürettiğini, kayıtlı süt hayvanı üzerinden belgeleyemiyor. AB ise kayıt altındaki süt hayvanlarının üretebileceği kadar sütü üretilmiş kabul ediyor. İşte son dönemde büyük yatırımcıların süt ineği besiciliğine girmek istemesinin bir nedeni de bu; süt sığırı ithalatının serbest bırakılmasını isteyen bu büyük yatırımcıların asıl hedefi, AB sürecinde kuracakları çiftliklerdeki süt sığırlarının kayıt altında olması ve böylece kendi sığırlarının sütünün satın alınmasının garantilenmesi.