kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sağra üretime devam edecek

Yeni Haber
Bayındır Holding tarafından 1994 yılında alınan anacak geçtiğimiz 21 Mayıs'ta kapatılacağı açıklanan Türkiye'nin en büyük fındık üretim tesisi olan ve 'Tadelle' ve Saralle markası ile dünyaya adını duyuran Sağra'da üretim hafta başında yeniden başlayacak.

Türkiye'nin en büyük ve ilk işlenmiş fındık üretim tesisi, ilk fındıklı çikolata 'Tadelle' ile ve Saralle adını dünyaya duyuran Sağra'da bir süre önce yaşanan çalkantılı durum durulmaya başlandı. Bayındır Holding tarafından çalışanların işten çıkarılıp fabrikanın kapatılacağının açıklanmasının ardından Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından holdingin borçlarına karşılık el konulan Sağra'da, çalışanlar ile olan görüşmeler de olumlu bir şekilde sonuçlandırılarak iki taraf arasında protokol imzalandı. TMSF adına yönetim kurulu üyesi Tanju Altuntaş'ın imzaladığı protokole işçi temsilcileri Ali Öner, Mehmet Manav, Sema Ayvaz, Suat Öztürk imza koydu.

Buna göre son 3 yıldır maaşlarını almakta güçlük çeken, son 9 aydır ise hiç maaş almayan bu nedenle aralarında haciz işlemi başlatılan 47 kişinin de bulunduğu 570 işçiye 2 maaşın hemen ödemesi yapıldı. 20 Haziran'da 2 maaş ödemesi daha yapıldıktan sonra temmuz, ağustos ve eylül aylarında hem çalıştıkları hem de geçmişten alacakları bir maaş olmak üzere 2 maaş ödemesi yapılarak borçlar kapatılacak. Sağra'da 570 işçinin 1,8 Milyon YTL toplam alacağı bulunuyor. Bu arada TMSF, fabrikanın daha önceki yıllarda müdürlüğünü yapan Metin Bacın'ı fabrikanın başına getirdi. Bu arada fabrika içinde bulunan ürünlerin de satışının yapıldığı öğrenildi.

Bu gelişmelere göre fabrikayı temizlemeye başlayan çalışanlar hafta sonu temizlik işlemini bitirdikten sonra pazartesi günü yeniden üretime başlayacak. Diğer taraftan 21 Mayıs'ta işten çıkarılan işçilerin işten atılma işleminin de iş yasanın 34. maddesi gereğince geçersiz sayıldığı öğrenildi. Sağra'da işçiler 9 aydır maaş alamamaları sebebiyle iş yasanın 34. maddesini uyguluyor, yani iş yerine geliyor ancak üretim yapmıyordu. Buna göre işveren bir işyerinde 34. maddesini uygulanırken işçilerini işten atamıyor. Avrupa Birliği (AB) uyum yasaları ile uygulamaya giren 34. maddenin Türkiye'de ilk kez uygulandığı belirtildi.

Bu arada gelişmeler 570 çalışan arasında da büyük sevinçle karşılandı. Türkiye'nin en uzun tünelini açarak Karadeniz Sahil Yolu'nun açılışını yapmak üzere Ordu'ya geldiğinde fabrika önünde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen Sağra'nın çalışanları sorunlarını çözümünde emeği geçen herkese teşekkür ediyor.

İşçi temsilcilerinden Ali Öncü, başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TMSF'den sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Enerji Bakanı Hilmi Güler ve TMSF yönetimine teşekkür ettiklerini ifade ederek, "Elbette mutluyuz çünkü artık her şeyimiz devletin garantisinde. Ama bu zamanlara kolay gelmedik, herkes biliyor ki servissiz bırakıldık, yürüyerek işimizin başına geldik. İşten atıldık, bunun geçersiz bir işlem olduğunu biliyorduk ama yine de çekiniyorduk çünkü herkesin ailesi var evine gittiğinde eline bakan çocukları var. Bundan bu fabrikanın değerinde satılması için biz elimizden ne geliyorsa bu zamana kadara olduğu gibi bundan sonar da yapacağız." dedi.

Sağra'ya el koyan TMSF'nin bir taraftan fabrikayı çalıştırırken diğer yandan satış sürecine hazırlaması gerekiyor. Sağra'nın zarar etmediğini, her zaman kâr eden bir kuruluş olduğunu ifade eden işçi temsilcisi Ali Öncü, "Türkiye'de bir istihdam oluşturmanın güçlüğünü herkes farkında. Böyle iken sadece istihdam yönünden değil marka olmayı kendi adı ile dünya pazarında yer edinebilmeyi başaran bir fabrikanın kapanması çok yazık olurdu. Şimdi süreç devam ediyor değerinde satılması önemli. Ben inanıyorum ki bu da olacaktır. Ama hiç kimse talipli değilse daha önce de dediğimiz gibi biz çalışanlar olarak bu kuruma talibiz." diye konuştu.

Sağra ürünlerini 50'yi aşkın ülkeye kendi markası ile ihraç edebiliyor. Türkiye genelinde bulunan 250 mağazasıyla da iç pazarda söz sahibi bir konumda bulunan Sağra'da şu an 570 çalışan var, ancak bütün vardiyalar uygulandığında çalışan sayısı 2 bine çıkabiliyor.

(CHA)