kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Haziran 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Namık Kemal Zeybek

Bakanken tabuları yıkmaya çalıştım

Namık Kemal Zeybek/ Eski Kültür Bakanı (BBP)
SİYASETE BBP'de devam eden Anavatan'ın eski Kültür Bakanı Namık Kemal Zeybek, görevi sırasında kendi partisinden Alevilere verdiği destek nedeniyle uyarı aldığını söylüyor. Zeybek, Diyanet'in dışlayıcı tutumunu eleştirirken, Türkiye'de ayrım yapıldığını vurguluyor.

- Diyanet İşleri Başkanlığı'nın konumunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Diyanet, sadece Sünni Müslümanlara hizmet ediyor. Halbuki milyonlarca Alevi insan var. İmamların maaşlarını devlet verir. Bu doğrudur. Ama cemevlerinde görev yapanlara herhangi bir maaş verilmez. Cemevi caminin karşıtı değil yandaşıdır. Alevilerin Diyanet'te temsil edilmemesi Alevilerin bir anlamda devlet tarafından dışlanmasıdır. Diyanet'e, "Sizde çalışan tek bir Alevi bırakın din adamı bir hademe çalışan var mı" diye soruyorum.

- Alevilere yakınlığınız nedeniyle siyasette dirençle karşılaştınız mı? Kültür Bakanlığım dönemimde cemevlerine yardım yaptım. Bazı tabuları yıkmaya çalıştım. Bu işleri Anavatan'da yaparken iki kez ikaz aldım. Birkaç milletvekili toplandı geldi bana "Ya Sayın Bakan, siz bu Alevilere çok yüz veriyorsunuz onları çok şımartıyorsun. Biz bunları Sünni yapmaya çalışıyoruz, sen engel oluyorsun" dediler. Yine bir il başkanı, arabama bindi "Alevilere bu kadar yüz verme biz Sünnilerden oy kaybederiz" dedi. İnsanlara sadece özgürsün demek yetmez. Ayrım yapılmamalıdır. Türkiye'de ayrım yapılıyor. Bu ayrım kaldırılmalıdır.