kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Haziran 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Yapılan güvenlik değil ölüm duvarı'

Uluslararası Af Örgütü, İsrail-Filistin savaşının 40'ıncı yıl dönümünde çarpıcı bir rapor yayımladı. İsrail'i insan hakları ihlalleriyle suçlayan örgüt, ördüğü güvenlik duvarını 'ölüm duvarı' diye niteledi, yıkılması gerektiğini savundu..
İsrail-Filistin arasında 1967'de başlayan 6 Gün Savaşı 40'ıncı yılına girdi. Taraflar arasında yakın vadede bir çözüm ışığı görünmezken, Uluslararası Af Örgütü sert bir rapor hazırladı. "Devam eden işgal" başlıklı rapor küçük bir Filistinli bebeğin hikayesiyle başlıyor:

'HALKIN EVLERİNİ YIKAMAZ'
"Halid, 8 Mart'ta Batı Şeria'daki İsrailli askerlerin kurduğu kontrol noktasında can verdiğinde daha 6 aylıktı. İsrailli askerler anne babasının kontrol noktasından geçip, 10 dakikalık mesafedeki hastaneye gitmesine izin vermediği için öldü..." Her gün buna benzer pek çok dramın yaşandığına dikkat çeken raporda, "ölüm duvarı" olarak nitelendirilen güvenlik duvarının Filistin halkına zarar verdiği de aktarılıyor "İsrail'in güvenliği için kurulduğu söylenen bu duvarın büyük kısmı Batı Şeria'da, İsrail sınırında değil" diyen örgüt, duvarı yıkma çağrısında bulundu. İsrailliler'le Filistinliler'in uluslararası hukuktan doğan yükümlülüklerini yerine getirip getirmediklerini denetlemek amacıyla uluslararası mekanizma kurulmasını istedi Filistinlilere ait evlerinin yıkılmasını insan hakkı ihlali olduğu belirtti. "Evi yıkılanlar dava açarak aynı yerde yeniden ev yaptırabilir" dedi.