kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Haziran 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Toplu katliamdan sorumlu tutulan Bosnalı Sırpların komutanı General Ratko Miladiç ile Sırp lider Radovan Karadziç halen firarda. Saklanmalarına Sırp yetkililerin yardım ettiği öne sürülüyor. Srebrenika’da Sırp güçler yaklaşık 8 bin kişiyi katletti.

BM'ye katliam davası

Fikret AYDEMİR / BRÜKSEL
8 bin Müslüman'ın öldürüldüğü yakın tarihin en korkunç katliamından kurtulan 200 Bosnalı hukuk mücadelesi başlattı. "Son davalarda BM ve Hollanda aleyhinde yeteri kadar delil oluştu" diyerek mahkemeye başvurdu..
Henüz tüm kurbanların kemikleri bulunmadı... Sanıkların bazıları yakalandı, katliamın arkasındaki iki önemli isim firarda... Ve korkunç katliamın acılarını birinci elden yaşayan 200 kişi, "artık yeter" dedi. Lahey Adalet Divanı'na başvuru yaptı. Kurtulmayı başaran ve "Srebrenika Anneleri" olarak bilinen grubu temsil eden Hollandalı hukuk firması Van Diepen Van Der Kroef "Son üç yılda görülen Bosna davalarında Hollanda devleti ve Birleşmiş Milletler aleyhinde yeteri kadar güçlü kanıtlar oluştu. BM ve Hollanda, bölgenin düşmesi ve sonucunda yaşanan katliamdan sorumlu tutulacak" açıklaması yaptı.

HÜKÜMETE CELP VERECEKLER
Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra yaşanan en büyük katliam olan Srebrenika, 1992-1995 yıllarıdaki Bosna Savaşı'nda yaşandı. Bölge, BM barış gücünde görevli Hollanda askerlerinin komutasındaydı ve savaştan kaçan siviller için güvenli bölge ilan edilmişti. Ancak 450 Hollanda askeri, Srebrenika'yı kuşatan Sırp askerlere karşı müdahalede bulunmadı, kadın ve erkekleri gruplara ayırmalarına yardım etti, erkekleri alıp gitmelerine ve katliama göz yumdu... Avukatlar, Srebrenika Anneleri'yle birlikte Hollanda hükümetine sivil celp vereceklerini belirtti. RAPOR 'SUÇLU' BULDU Hollanda hükümetinin girişimiyle 2002'de hazırlanan 7 bin sayfalık raporda, katliamdan Hollanda ve BM'nin sorumlu olduğu belirtilmişti. Bağımsız araştırma komitesinin raporunda, "hükümet, 450 askeri görevlerine açıklık getirmeden Srebrenika'ya göndermekle" suçlandı. Birliğe hava desteği vermeyen BM de eleştirildi. Bunun üzerine dönemin Hollanda Başbakanı Wim Kok istifa etti, yönetimin Srebrenika'nın yeniden yapılanması için 15 milyon euro ödemesi kararlaştırıldı.