kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Haziran 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Nazlı Can Sibel Kıran

Hukukçular: Kadın evliliği geçersiz cezası da olmaz

Pervin METİN / MERKEZ
Hukukçular, Tekirdağ'da sazlı-sözlü kına gecesi ve düğün yaparak evlenmeleri nedeniyle haklarında soruşturma açılan iki kadına ceza verilemeyeceği görüşünde..
İLİŞKİLİ HABERLER
Hukukçular: Kadın evliliği geçersiz cezası da olmaz
Tekirdağ'da sazlı sözlü kına gecesi ve düğün yaparak evlenen Sibel Kıran ile Nazlı Can adlı 2 kadın hakkında Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturma başlatmasının ardından hukukçular, "Nikâh memuru önünde kıyılan geçerli bir evlilik olmadığı için cezası da olamaz" dediler. Hukukçular, Türk Medeni Kanunu'na göre 2 kadın ya da erkeğin evlenmesinin mümkün olmadığını, bu durumun kanunları ilgilendirmeyeceğini belirttiler. İşte hukukçuların iki kadının düğünüyle ilgili görüşleri:

'EĞLENCE YAPMIŞLAR'

* İstanbul Barosu Başkanı Kazım Kolcuoğlu: "İki kadının evliliği Türk Medeni Kanunu'na göre mümkün olmadığı için bunun cezai yaptırımı olamaz. Onlar sosyal tercihlerini kullanmışlar. Savcılığın inceleme başlatması doğal çünkü yasalarımız tarafından kabul edilebilir bir durum değil. Böyle bir şey olmaz."

* Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi Özel Hukuk Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Dural: "Kına gecesi ya da düğün yemeğinin hiçbir önemi yok. Taraflar kendi aralarında eğlence yapmışlar. Memurun önüne çıkmıyorlar ki. O nedenle hukuku ilgilendiren hiçbir şey yok."

* Avukat Ayşegül Kaya: "2 erkeğin ve kadının bir arada yaşamasına evlilik gözüyle bakılmıyor. Dini nikâhla evlenmeye de izin vermiyoruz. Bu tür çiftlerin bir arada yaşaması devleti ilgilendirmez, cezası da yok. Çünkü gerçekten evlenmeleri söz konusu değil."

'HAPİS CEZASI VAR'

* Avukat Cengiz Hortoğlu: "TCK'nın 230'uncu maddesine göre aralarında resmi evlenme olmaksızın, evliliği dinsel törenli yaptıranlar hakkında 2 aydan 6 aya kadar hapis cezası var. Bunu araştırmak için inceleme başlatılmış olabilir."

* Avukat Kezban Hatemi: "Kına gecesi yapmış ve birlikte yaşamaya devam etmişler. Dini nikâh yaptılarsa ceza kanununda yeri vardır. Bireysel ilişkilere karışamayız. Kamu düzenini bozan ilişkilere karşı çıkılabilir. Cadı avına çıkmaya gerek yok."