kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Haziran 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sağlık turu

İNGİLTERE
Sigara içene ameliyat yok

İngiltere, Sağlık Bakanı Patricia Hewitt'in de onayından geçen yeni bir sigara uygulamasına start veriyor. Yeni plana göre sigara içenler ameliyat olmak için ya hemen bu alışkanlıklarından vazgeçecek ya da vazgeçene kadar bekleyecek. Yeni plana göre acil operasyonlar konu dışında bırakılıyor.

ABD
Karaciğer kanserine ilaçla tedavi umudu
Kanser türleri içinde teşhis konulduktan sonra hayatta kalma süresi en kısa olan karaciğer kanserine yakalananlar için ABD'li bilim adamlarının ilaç tedavisi işe yaradı. ABD'nin önde gelen sağlık enstitülerinin 2005 yılında başlayan araştırmasında ileri derecede kanser hastalığı görülen 602 hastaya sorafenib isimli ilaçtan günde iki kez verildi. Kanser tümörlerinin gelişiminin durduğu, hastaların hayatta kalma sürelerinin yüzde 44 arttığı tespit edildi. İlacı kullananlardan biri de 73 yaşındaki Amerikalı avukat Robert Throcmorton. Doktor tavsiyesine uyarak ilacı düzenli alan Throckmorton "Kendimi enerjik hissediyorum" diyor. Geçen ağustosta karaciğer kanseri teşhisi konulan avukat, 9 ay sonraki kontrollerde tümörde büyüme olmadığını öğrendi.

TÜRKİYE
Çin malı cerrahi iplik yasaklandı
Sağlık Bakanlığı bir Çin firmasının ürettiği cerrahi ipliklerin standarda uymadığını tespit ederek satışını ve kullanımını yasakladı. Şikâyetler üzerine Huaiyin Medical Instruments Co. Ltd. adlı Çin firmasının ürettiği cerrahi iplikler Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı'nda test edildi. Test sonuçlarında cerrahi ipliklerde sterilite ve homojenite Avrupa standartlarına uygun bulunmadı. Açıklamada "İthalatı yapılan tüm cerrahi iplik ve iğne ürün spektrumunun Türkiye'de kullanımının durdurulması kararına varılmıştır" denildi.

İNGİLTERE
Bebeği her gün yıkamak zararlı

Bebeklere sık sık banyo yaptırmak, sanıldığının aksine onlara yarar değil zarar veriyor. İngiltere'deki bir araştırmaya göre, bebeklerdeki egzama gibi cilt sorunları iki kat arttı. Çocuk bakımı uzmanları, bunun nedeni olarak bebeklerin her gün yıkanmasını gösterdi. Bebekleri haftada en fazla 3 kez yıkanması tavsiye edildi.

ABD
Hem fast food ye hem de sağlıklı ol

Yüksek kalorili ve sağlıksız olarak kabul edilmesine karşın, özellikle gençler arasında giderek yaygınlaşan fast-food alışkanlığı, uzmanları da bu beslenme türünden uzaklaşmadan daha sağlıklı yemek yemenin mümkün olup olmadığına yönelik çalışmalara yöneltiyor. CNN'nin internet sitesindeki rapora göre, mönüye dahil olan içecek ile yan ürün olarak kabul edilen salata ya da tatlının türü ya da boyutunda yapılacak değişiklikler, kişinin bir öğünde yüzlerce kalori "kâr etmesini'' sağlıyor.
Haberin fotoğrafları