kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Haziran 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ALEVİLER üzerine araştırmalar yapan Fransa Sosyal Bilimler Enstitüsü (EHESS) öğretim görevlisi Dr. Elise Massicard, Aleviler ile MHP'nin yakınlaşmasında başrolü Devlet Bahçeli'nin oynadığını belirtiyor.

* Günümüz Alevi-MHP ilişkilerini nasıl değerlendiriyorsunuz? 1980 sonrası MHP geçmişte olup bitenleri unutmaya/unutturmaya yönelik önemli bir çaba içinde. Parti, Alevilere yönelik politik açılımlar sergiliyor. Kendi düşüncesine yakın Alevi dedelerine parti içinde yer vererek ilişkileri güçlendirmek için adımlar atıyor. 1999 seçimleri öncesi Erzurum'da konuşan Devlet Bahçeli, ülkücülere, "Gerekirse, defalarca gidin ve onları (Alevileri) kucaklayın" emri verdi. Geçtiğimiz yıl Tekir Yaylası'nda Zafer Kurultayı'nda da Ülkücü gençler semah döndü. Parti, bu seçimlerde Tunceli dahil kimi bölgelerde Alevi kökenli adaylar göstererek oy almak istiyor.

* MHP'nin Alevi stratejisi nasıl? Aleviliğe ve onun ritüellerine vurgu yapılırken, 1960'ların aksine Türklüğün İslam öncesi dini Şamanizme göndermeler yapılmıyor. Günümüzde tam tersi Aleviliğin bir yandan İslam, bir yandan da Türklüğün içinde olduğunun altı çiziliyor. Yani Türk İslam sentezine uygun olarak Aleviler, gerçek Türk Müslüman kimliğini taşıyan insanlar olarak vurgulanıyor.