kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Revan'da gazino kültürü yok burası iddialı bir restoran!

ASLI ÖRNEK GÜNAYDIN
1950'lerin ünlü gazinosu Kazablanka, Pera Revan olarak yeniden hayatımızda... Mekanın sahibi Maaruf Ataoğlu, "Yanlışlık olmasın burası gazino değil! Pera Revan markalaşmış bir restoran" diyerek ekledi: Arada eski mekanın hatırına eski isimleri de anmayı isteriz..
uri Sesigüzel, Erol Büyükburç, Hamiyet Yüceses ve Adnan Şenses gibi isimlerin sahne aldığı 1950'lerin ünlü mekanı Kazablanka Gazinosu'nun yerine geçtiğimiz haftalarda Pera Revan açıldı. Gerek Haliç'i tepeden gören manzarası gerekse kebaplarıyla 'Bu kadar da olmaz...' dedirten mekan kapılarını ilk kez GÜNAYDIN'a açtı. Etlerin ve balıkların farklı ortamlarda piştiği, çalışanlarına özel dinlenme odalarının bulunduğu Pera Revan, gelecek günlerde de sürprizleriyle adından söz ettirmeye devam edecek. Çünkü mekanda eski Kazablanka'nın da yâd edilmesi için konsept geceler hazırlanacak ve ünlüler sahne alacak. Mekanın yeni sahibi Maaruf Ataoğlu ile Pera Revan'ı konuştuk.

* Burayı keşfetme hikayenizi anlatır mısınız?
Beylikdüzü'ndeki Revan'dan sonra Taksim'de yer arıyordum. Derken uzun uğraşlar sonunda burayı buldum. Mekanı 1947 yılında Anlar Ailesi kiralamış. İlk geldiğimizde buranın vakıflara, elektrik idaresine borcu vardı. Binaya baktığımda işimize yarayacağını anlamıştım. Burası 6 yıldan beri kapalıydı. Sözleşmeyi elinde bulunduran kişiyi bulduk ve satın aldık.

ESKİLERİ HATIRLATACAĞIZ!
* Ne kadar zamanda bu hale geldi?
Yaklaşık 16 ayda. Mekan için 3 milyon YTL'den fazla para harcadık. İstanbul'da geniş bir topluluğa ulaşmaya çalışıyorduk ve Pera da bu yüzden bizim için çok önemliydi. Çünkü İstanbul'da bu tip alternatifiniz çok yok!

* Kazablanka'yı araştırdınız mı?
Evet araştırdım. İstanbul gece hayatında çok önemli bir yere sahipmiş. Sonra birtakım şansızlıklar olmuş ve kulüp halini almış. Kazablanka'nın ilk varoluş hikayesini öğrenince, çok heyecanlandım. Şimdi onu da zaman zaman yaşatmayı düşünüyoruz.

* Neydi o hikaye?
Anlar Ailesi'nin Taksim'de şu an çiçekçilerin olduğu yerde gazinoları varmış. Orada zamanında İsmet İnönü'ye bir seçim esnasında konuşma yaptırmışlar. Demokrat Parti iktidara gelince orası yıkılmış. Yıkıldıktan sonra da onlar başka bir yer aramaya başlamış. Şu an bulunduğumuz mekan, vakıflara ait bir mülkmüş. Çok eski tarihlerde de at ahırıymış. Sonradan buraya Kazablanka açılmış. İlk resmi elbiseli insanlar, gece hayatına Kazablanka'da başlamış. Fahrettin Aslan burada komilik yapmış. Zeki Müren, Nuri Sesigüzel ve Belkıs Özener burada çıkmış. İşin bu yönü de bizi heyecanlandırdı. O insanları zaman zaman burada hatırlamak da istiyoruz.

* Bu 'hatırlama' konsept gecelerle mi olacak?
Konuyla ilgili çalışıyoruz. Biz Kazablanka'da çıkan önemli isimleri yâd etmek için belki haftada bir, belki üç haftada bir geceler düzenleyeceğiz. O eski insanları da davet ederek onore etmeyi düşünüyoruz.

BURASI GAZİNO DEĞİL!
* Açılışta Belkıs Özener, oğluyla sahne aldı, onlarla bir anlaşma yaptınız mı?
Henüz böyle bir şey yok. Ama lütfen burayı bir gazino gibi düşünmeyin! Burası markalaşmış bir restoran... Buraya özel yemek yemek isteyenler gelecek. O işin biraz da geçmişe borcu... Yoksa biz Osmanlı ve Türk Mutfağı geleneğini sürdürüyoruz. Günümüzde fast-food fazlalaşmışken, biz kendi kültürümüze özgü yemekleri yaşatmaya çalışıyoruz. Pera da bunun için çok uygun...

* Açılış gecenizde davetiyelere Zeki Müren'in, Ajda Pekkan'ın, Bülent Ersoy'un resimlerini bastınız. Bu uygulamayı davetliler nasıl yorumladı?
İnsanlar bundan çok memnun kaldılar. Kimileri ne güzel oldu derken, kimileri de bize kendileriyle ilgili bilgiler verdi. Mesela beni arayan bir adam, o davetiyede "Rahmetli Zeki Müren'in arkasında çalan kişi benim" diye telefon açtı. Davetiyedeki giriş kartlarını kesip saklayanlar olmuş.

* Revan mutfak anlamında Doğulu, görünüş anlamında Batılı değil mi?
Batılılık bizde dünyadaki hijyen standartlarının en iyisi... Mutfağımız Osmanlı, Ege gibi Anadolu çok kültürlülüğünün bir karışımı... Revanların hepsi A ve B grubuna hitap ediyor. Burası da öyle olacak. Özellikle hem iş adamlarına hem de turistlere hitap edecek.

* Revan markası nasıl oluşmaya başladı?
İlk markamız Beylikdüzü'ndeki Kanatçı Ağa idi. Sonra Revan Restaurant'ı kurduk. Şimdi Revan'ı yaygınlaştırmak istiyoruz. Mümkün olursa 2010'a kadar Brüksel'de de açacağız. 2015'te Roma ve Berlin'de, 2020'de de Beyrut ve Kudüs'te birer Revan olacak.
Haberin fotoğrafları