kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

ABD'ye ihlal notası: Bir daha olmasın

EVREN MESCİ ANKARA
Türkiye, iki F-16'nın hava sahası ihlaliyle ilgili ABD'ye nota vererek 'gerekli önlemlerin alınmasını' istedi. Notanın, Büyükelçi Wilson yerine daha düşük düzeyde bir diplomata iletilmesi dikkat çekti..
İLİŞKİLİ HABERLER
ABD'ye ihlal notası: Bir daha olmasın
Dışişleri Bakanlığı, 24 Mayıs'ta 2 ABD F- 16'sının Güneydoğu'da Türk hava sahasını ihlali nedeniyle ABD'yi nota ile uyardı. ABD Büyükelçiliği müsteşarının Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmasıyla iletilen notada, bu tarz olayların bir daha yaşanmaması gerektiği de vurgulandı. SABAH'ın edindiği bilgilere göre, notadaki kritik uyarı cümle, "Bu tarz olayların bir daha tekrarlanmaması için ne tedbir alınması gerekiyorsa alınmalı" oldu. ABD'li yetkili ise "Böyle bir ihlalin bir daha yaşanmaması için gerekli önlemleri alıyoruz ve almaya devam edeceğiz" dedi. ABD'yi nota ile uyaran Türkiye, NATO nezdinde ayrıca bir girişimde bulunmayı ise düşünmüyor. Genelkurmay'ın internete koyduğu açıklamayla duyurulan ihlalle ilgili detaylı raporun Dışişleri'ne ulaşması sonucu dün ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı bakanlığa çağrıldı. ABD'nin ihlali "pilot hatası'' olarak kabul etmesi sonucu Ankara da olayı büyütmeme kararı aldı. Notanın, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson yerine daha düşük düzeyde bir Amerikalı diplomata iletilmesi de dikkat çekti. Normalde Dışişleri Müsteşarı veya Müsteşar Yardımcısı tarafından iletilen nota, Havacılık ve Denizcilik Genel Müdür Yardımcısı Basat Öztürk tarafından verildi. ABD'li yetkililerin raporlarının da Türk askeri makamları tarafından izleneceği belirtildi. Türkiye ve ABD'nin müttefiklik ilişkilerine dikkat çeken diplomatik kaynaklar, NATO nezdinde ayrıca bir girişimde bulunulmasının gündemde olmadığını belirtti.

DIŞİŞLERİ DÜZELTTİ
Bu arada, Dışişleri Sözcüsü Levent Bilman, 24 Nisan'daki hava sahası ihlaliyle ilgili ön bildirimin Genelkurmay tarafından aynı gün bakanlığa iletildiğini açıkladı. Dışişleri yetkilileri, Genelkurmay'ın Pazar günü ihlali duyurmasının ardından kendilerine böyle bir bilgi ulaşmadığını belirtmişti. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de olaydan haberi olmadığını söylemişti. Dışişleri'nin ihlalle ilgili bilgilendirildiği ortaya çıkınca, kulislerde "Dışişleri gerilimi gizlemek istiyordu ancak Genelkurmay Başkanlığı buna karşı çıktı ve ihlali kamuoyuyla paylaştı" iddiaları ortaya atıldı.