kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ALS adlı sinir sistemi hastalığına yenik düşen Yıldıray Çınar’ın cenazesi bugün Samsun’da toprağa verilecek.

Halk Müziği'nin Çınar'ı devrildi!

İlhan DEMİRCİOĞLU
60'lı yılların Türk Halk Müziği starı Yıldıray Çınar da 'sessiz gemi'ye bindi. Dün sabaha karşı hayata gözlerini yuman 68 yaşındaki sanatçı, 4 yıldan beri ALS hastalığı tedavisi görüyordu..
Kıbrıs Barış Harekatı sırasında Beş Parmak Dağları'ndaki Türk askerine, türküleriyle moral veren, 54 filmde başrol alan Türk Halk Müziği starı Yıldıray Çınar; Samsun'da tedavi gördüğü hastanede dün sabaha karşı yaşamını yitirdi. Sanatçı, 1.5 aydan bu yana Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde ilerleyici bir sinir sistemi hastalığı olan ALS (Amyotrophic Lateral Sclerosis) tedavisi görüyordu.

Plakları peynir ekmek gibi sattı
1940 yılında Samsun'da doğan Yıldıray Çınar, 45'likleri peynir ekmek gibi sattığı için 12 tane altın plak kazandı. 1960-1980'li yılların starı olan Çınar, uzun seneler boyunca TRT'de Türk Halk Müziği sanatçısı olarak görev yaptı. Sanatçının seslendirdiği eserler arasında 'Çarşambayı Sel Aldı', 'Sarmaşık Bülbülleri', 'Aman Dünya Ne Dar İmiş', ve 'Şen Ola Düğün' gibi parçalar bulunuyor.

Filmleri hasılat rekorları kırdı
70'li yılların sonlarına kadar faal olarak sanat ve sinema dünyasının içinde de yer alan Yıldıray Çınar'ın, başrol oynadığı 'Zaloğlu Rüstem', 'Arzu ile Kamber', 'Eşref', 'Kardeş Kurşunu' ve 'Kahpe Felek' gibi filmler, o dönemin hasılat rekortmeni yapımlardı. Yıldıray Çınar'ın 58'inci sanat yılı ise, 29 Nisan Pazar günü Samsun Atatürk Kültür Merkezi'nde kutlandı ancak sanatçı; hastalığı nedeniyle bu kutlamaya katılamamıştı. Çınar'ın cenazesi bugün Samsun'da düzenlenecek törenden sonra toprağa verilecek.
Haberin fotoğrafları