kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İran-ABD görüşmeleri sona erdi

Yeni Haber
İran ve ABD'nin Bağdat büyükelçileri Irak Başbakanı Nuri el Maliki'nin konutunda bir araya geldi. Görüşme, 1981'deki devrimin ardından Tahran'ın Washington'la kurduğu ilk üst düzey temas olma özelliğini taşıdı.

Başkent Bağdat'ta çok iyi korunan Yeşil Bölge'deki görüşmede İran'ı Büyükelçi Hasan Kazımi Kumi, ABD'yi ise Ryan Crocker temsil etti. Başbakan Maliki tarafından karşılanan büyükelçiler el sıkıştıktan sonra görüşme masasına oturdu. Kısa bir konuşma yapan Maliki daha sonra toplantı salonndan ayrıldı. Toplantıda Irak'ı Ulusal Güvenlik Danışmanı Muvaffak El Rubai temsil etti.

GÖRÜŞME SONA ERDİ

ABD ile İran arasında, 1980'de ABD'nin Tahran Büyükelçiliği'nin İranlı radikal öğrenciler tarafından işgalinden sonra Bağdat'ta başlayan ilk resmi doğrudan görüşmeler sona erdi.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin makamında yapılan Irak'ta güvenlik konulu görüşme 4 saat sürdü.

Görüşmelerde ABD'yi Bağdat Büyükelçisi Ryan Crocker, İran'ı ise Bağdat Büyükelçisi Hasan Kazımi Kumi temsil etti. Görüşmelere Irak adına Ulusal Güvenlik Danışmanı Muvaffak el Rubai katıldı.
Irak hükümet sözcüsü Ali El Dabagh görüşmeden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Crocker ile Kumi arasındaki görüşmenin samimi geçtiğini ve yalnızca Irak konusuna odaklanıldığını kaydetti.Sözcü, görüşmenin iyi niyet ve anlayış ortamında geçtiğini de belirtti.


İki ülke arasında İran'ın nükleer programı ve ABD'nin Tahran'daki rejimi içten ya da dıştan devirmeye yönelik faaliyetleri problem oluşturuyor. Washington, İran'ın bölgede artan etkinliği ve İsrail'e yönelik düşmanlığından da endişe duyuyor.

Tarihi görüşme Amerikan savaş gemilerinin Körfez'de pozisyon aldığı bir sırada gerçekleştiriliyor.

(AA)