kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Suudi memurların 3'te biri kadın olacak

Eğitim ve tıp alanları dışında çalışmayı hayal bile edemeyen Suudi kadını için Veliaht Prens, 'memurluk' kadrosunun üçte birini ayırma kararı aldı.....
Suudi Arabistan, kadınların neredeyse yok denecek kadar az hakka sahip olduğu bir ülke... Seçme ve seçilme hakları yok; arabanın ön koltuğunda oturamıyor; yanlarında bir erkek olmadan evden bile çıkamıyorlar. Ancak yine de son yıllarda ülkede ileriye dönük dev adımlar atılıyor. Bunun son örneğiyse, önceki gün yaşandı. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Sultan Bin Abdülaziz kadınlara yönelik yeni bir gelişmeyi açıkladı. Bundan böyle devlet dairelerinde görev yapacak kadınların oranı üçte bire çıkarılacak. Ülkenin önde gelen gazetelerinden Arab News'un internet sitesinde yer alan habere göre, Suudi Prens bu planla birlikte hem kadınların toplum içindeki yerini artırarak işsizlik oranının düşmesine yardımcı olacağını hem de ülkedeki yabancı işçi sayısını azaltacaklarını belirtti.

KADINLARA İŞ OLANAĞI
Suudi Prens, "Kamu hizmetlerinin üçte birinde kadınlar çalışacak. Hükümet olarak onlara ihtiyacımız var. Temel ilkelerimiz çerçevesinde tüm kadınlara eğitim ve iş olanakları sunuyoruz" dedi. Yaklaşık olarak 27 milyon nüfuslu Arabistan'da kadınlar nüfusun yüzde 40'ını oluşturuyor. Kadınların çoğunlukla öğretmenlik ve tıp alanlarında çalışmasına izin veriliyor.

ERKEKLERİ GEÇTİLER
Suudi Prensi ayrıca geçtiğimiz yıl kadınlar için bir üniversite açtıklarını belirtti. Riyad'daki üniversiteyle birlikte mezun olan kadınların oranı yüzde 56,5'e çıkarak erkekleri geçti. 3 yıl önce Hanadi Hindi ülkenin ilk kadın pilotu olmuş, hem de bir prensin uçağını k u l l a n m ı ş t ı . 2005'te de Ticaret Odası seçimlerinde ilk kez iki kadın koltuk kazanmıştı.
Haberin fotoğrafları