kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Yörünge oteline adım adım

Yeni Haber
Virgin Galactic Şirketi ve Las Vegaslı otel kralı Richard Branson'ın görüşmeleri sürüyor. ..
Dünya'nın yörüngesinde otel kurmak için görüşmelerini sürdüren iş adamları, 2015'e doğru uzay otelini faaliyete geçirmeyi planlıyorlar.

Sivil uzay havacılığının en önemli destekçilerinden Virgin Grubu'nun sahibi Sir Richard Branson ile uzay otelinin prototipini geçen yıl uzaya fırlatan Las Vegaslı otel kralı Robert Bigelow bu amaçla görüşmelerini sürdürüyorlar.
Virgin Galactic şirketinin operasyon şefi Alex Tai, Amerikan Uzay
Cemiyeti'nin 26. yıllık Uluslararası Uzay Gelişim Konferansı'nda yaptığı açıklamada, yörünge otelini kurmak için Bigelow tarafından uzaya gönderilen genişletilebilir modülün kullanımı konusunda temaslarını sürdürdüklerini belirtti.

Las Vegaslı otel kralı tarafından uzaya gönderilen otel prototipine yolcu taşıyacak SpaceShipTwo adlı aracın deneme uçuşlarına gelecek yıl başlanacak.

2004'te uzay sınırına ulaşmayı başaran ilk özel girişim araç SpaceShipOne'ın geliştirilmiş versiyonu SpaceShipTwo iki pilot ve altı yolcuyla uçacak.

Uzay aracı faal olduktan sonraki ilk yıl 500 kadar kişinin taşınması
planlanırken, bu uçuşun bedelinin başta 200 bin dolar olması, zamanla 100 bin dolar hatta daha da aşağı inmesi bekleniyor.

Genişletilebilir bir özelliğe sahip olan ve özel bir girişim sonucu ortaya çıkan Genesis 1 uzay modülü geçen yıl başarılı bir şekilde yörüngeye fırlatılmıştı.

Las Vegaslı otel kralı Robert Bigelow tarafından finanse edilen Genesis 1, ileride kurulacak olan benzeri tipte bir genişletilebilir uzay otelinin prototipini oluşturuyor.

İçinde çeşitli böceklerin bulunduğu uzay modülü en az 5 yıl yörüngede kalarak, dayanıklılığı ve yaşanabilirliği ölçülecek. Uzay modülü, yörüngede uçuşan tehlikeli cisimlere karşı koruma amacıyla kurşun geçirmez yeleklerde kullanılan kevlar katmanları ile kaplanmış.

Tamamen özel girişim ürünü "SpaceShipOne", ilk kez 2004'te uzay sınırı sayılan 100 kilometre irtifaya ulaşmıştı.
SpaceShipOne, ABD'de havacılık efsanesi olarak tanınan Burt Rutan ve Microsoft'un kurucularından Paul Allen'ın ortak eseri.