kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

12 Eylül tarihin en absürd sanatçısını; Evren'i yarattı!

İLİŞKİLİ HABERLER
12 Eylül tarihin en absürd sanatçısını; Evren'i yarattı!
Siyasi görüşü ne?
Sol görüşü benimseyen bir adamım. Demokrat, laik ve Atatürkçüyüm. Demokrasi derken de gerçek bir demokrasidir benim kastettiğim. Demokrasi bilinci çok ayrıdır. Bir kere bu bilincin olması için insanların eğitim seviyesinin belirli bir düzeyde olması gerekir. 'Ben şunu istiyorum, ben bunu yapmalıyım' demek demokrasi değildir. Toplumsal hareketler, ortak toplumsal görüşler demokrasiyi oluşturur.

60 ve 70'li yıllarda tiyatrolardaki siyasi çekişmelerin içinde yer aldı mı?
Elbette. Sol görüşlü olduğum için zaten taraftım. O zamanlardan sırt sırta olduğum dostlarımla hala görüşüyoruz. Sohbetlerimizde o yıllardan bahsettiğimizde neyi yanlış neyi doğru yaptığımız üzerine saatler süren münakaşalara gireriz. Ama tatlı münakaşalar bunlar. Aslında sanata siyasetin bulaşması hiç de hoş değil fakat size karşı bir dayatma söz konusu olduğunda ister istemez tepkinizi ortaya koyuyorsunuz. 60'lardan 80'lere kadar geçen zaman içinde tiyatro adına büyük adımlar atılmadı, iyi şeyler ortaya çıkmadı.

12 Eylül'de neler yaşadı?
Sahnede ağzımızdan çıkan her söz, yaptığımız her mimik takip ediliyordu. Oyunumuzu diken üzerinde oynuyorduk. Tabii takip edilmemiz sahneyle sınırlı değildi, her yerde gözler vardı. Darbe oldu ve tutuklandım. Arkadaşlarım da beni yalnız bırakmamak için tutukladı. Şaka bir yana hepimizi tek tek toplayıp içeri attılar. Ben İstanbul, Ankara ve Diyarbakır cezaevlerinde misafir edildim. Darbede süreç de çok önemliydi. Tamam dünyadaki en kötü şey baskıcı bir ortamda yaşamaya çalışmaktır ama o senelerde sokakta yürümeye korkuyordunuz, her an arkanızdan birisi size ateş edecek diye... Bu durumda asker de gelir herkesi içeri atar ve siz arkanıza bakmaktan kurtulursunuz! Pratik bir çözüm oldu.

12 Eylül sahnelerin tozunu mu aldı?
12 Eylül, Türk sanat dünyasına eşi olmayan bir ressam kazandırdı. Öyle böyle bir ressam değil, 'Absürd tarz' diyebileceğimiz bir alanda şaheserler yaratan, o günlerden bugünlere çalışmalarıyla ufkumuzu genişleten birini, Kenan Evren'i kazandırdı darbe bize. Yaklaşık 30 senedir de aramızda ve o günlerin bize armağanıdır.

CEM YILMAZ HASTASI
Kenan Evren konusuna takık mı? Yok aslında, o kadar da değil. Siz bana darbenin bir şey katıp katmadığını sorduğunuzda ilk aklıma gelen şeyler bunlar. Mesela Sayın Evren bir gün kimsesizler yurduna gidiyor ve çocuklardan birine, "Allah analı babalı büyütsün" diyor. Gittiği yer kimsesizler yurdu. Aslında bizden farklı bir şey yapmıyor, gülümsetiyor insanları.

Sevdiği komedyenler kimler?
Cem Yılmaz'ı çok severim mesela... Harika bir adam; gösterilerinde olsun, oynadığı filmlerde olsun müthiş işler yapıyor. Okan Bayülgen programcılıkta en iyisi diyebilirim. Beyazıt da komik bir adam ve Okan'dan daha çok güldürüyor beni.