kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
AYŞE ÖZYILMAZEL

Zihin sağlığınız için 'Beyin Diyeti'

Diyetlere gelemem, sinirlerimi geremem ey okur! Ama bu sefer olayımız farklı. On gün önce bir kitapla tanıştım, uykusuzluğumun, yorgunluğumun, unutkanlığımın sebeplerini buldum ve beslenme biçimimi ciddi şekilde ele aldım. Farkı hissedince size anlatamadan duramadım. (Durduğum kabahat!) Kitabımızın adı; 'Beyin Diyeti-Zihin sağlığı için kanıtlanmış bir beslenme kitabı.' Dr. Alan C. Logan beslenme, zihinsel sağlık, yüksek IQ ve zeka arasındaki ilişkiyi yazmış. 'Beyin Diyeti diyor ki; Karın bölgesindeki yağlar (Yani tatlı simitlerimiz) beynimizin en büyük zehiriymiş! 'Omega 3' eksikliği adamı depresyona sürüklermiş. Fast food'la beslenmek yani hamburgerleri, sosislileri, patates kızartmalarını götürmek; kavrama yeteneğimizi köreltirmiş.

YAĞSIZ DİYET FİYASKODUR
Özetle; aldığımız her besinin beynimiz üzerinde etkisi varmış! İşte şimdi yediklerimden korktum, silkelenip kendime geldim. Tamam, evim manava dönmüş olabilir. Arkadaşlarım içkileri yuvarlarken ben su içip, erkenden yatağıma koşup 'inek öğrenci' tablosu çizmiş olabilirim. Sabahın köründe spor salonuna koşup, sıcacık yatağımı bırakıyor da olabilirim. Ama kendimi öyle iyi hissediyorum ki, hepinize tavsiye ederim. İşte derin araştırmalar sonucu yazılmış kitaptan çıkarttığım birkaç not.
* "Yağsız beslenme ve karbonhidrat (pirinç, ekmek, makarna) kısıtlayan diyetler eşittir fiyasko" diyor kitap. "Beynin fonksiyonunu koruması yağa dayanıyor." (Zeytinyağından bahsediyoruz)
*
Omega-3 ise işin temeli. Araştırmacılar Omega-3 takviyesiyle depresyon, disleksi, displaksi, migren, şizofreni, MS, kronik yorgunluk sendromu gibi hastalıkların iyileşebileceğini söylüyorlar.
* Omega-3 kaynakları da şunlar; ceviz, koyu yeşil yapraklı sebzeler, işlenmiş keten tohumu, kanola yağı, su yosunları ve balık, deniz ürünleri. Şimdi dikkat dikkat! Balık dediysek de kızartma balık demedik. Araştırmalar kızartma balığın düzenli tüketildiğinde kalbe giden damarları sertleştiğini ortaya koymuş.
* Günde yedi-dokuz porsiyon sebze tüketilmesi Beyin Diyeti'nin emri! Bir haftadır beslenmeme dikkat ettim de ne gördüm? Sebzelerim göbek salata, domates ve salatalıktan oluşuyor. Meyve tüketmek için de karpuzun çıkmasını bekliyorum. Yazıklar olsun bana.
* Uykusuzluk beyin performansını olumsuz etkiliyor! Altı saatten az uyumak ve gece yarısına kadar uyanık kalmak obezite olasılığını arttırıyor.
* Zerdeçal stresli durumlarda antidepresan etkisi gösteriyor. Zencefil ateş düşürüyor ve sinir hücrelerini koruyor.