kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Mayıs 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Partilerin oy pusulasındaki yerleri belirlendi

Yeni Haber
Siyasi partilerin, 22 Temmuzda yapılacak milletvekili genel seçiminde kullanılacak birleşik oy pusulalarındaki yerleri belirlendi.

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) belirlediği seçim takvimine göre, seçime katılma koşullarını taşıyan siyasi partilerin temsilcileri, partilerinin birleşik oy pusulasındaki yerlerini belirlemek üzere Adalet Bakanlığının Gazi Mahallesi'ndeki ek binasında kura çektiler. Kura çekimi YSK Başkanı Muammer Aydın ve kurul üyeleri nezaretinde gerçekleştirildi.

Kura çekimi sonucuna göre, seçimde kullanılacak birleşik oy pusulalarının başında Aydınlık Türkiye Partisi, sonunda ise Türkiye Komünist Partisi yer alacak.

Partilerin, birleşik oy pusulasındaki sıralaması soldan sağa şöyle:

1-Aydınlık Türkiye Partisi
2-Bağımsız Türkiye Partisi
3-Saadet Partisi
4-İşçi Partisi
5-Cumhuriyet Halk Partisi
6-Halkın Yükselişi Partisi
7-Özgürlük ve Dayanışma Partisi
8-Genç Parti
9-Doğru Yol Partisi
10-Liberal Demokrat Parti
11-Büyük Birlik Partisi
12-Milliyetçi Hareket Partisi
13-Adalet ve Kalkınma Partisi
14-Hak ve Özgürlükler Partisi
15-Anavatan Partisi
16-Emek Partisi
17-Türkiye Komünist Partisi

AYDIN: DYP VE ANAVATAN'DAN RESMİ BAŞVURU GELMEDİ

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın, bilgisayar ortamında hazırlanan seçmen kütüklerinin son derece sağlıklı olduğunu belirterek, ''Herhangi bir kuşkuya neden yoktur'' dedi.

Siyasi partilerin, 22 Temmuzda yapılacak milletvekili genel seçiminde kullanılacak birleşik oy pusulalarındaki yerleri Adalet Bakanlığının Gazi Mahallesi'ndeki ek binasında gerçekleştirilen kura çekimi ile belirlendi. YSK Başkanı Muammer Aydın, kura çekiminde yaptığı konuşmada, seçmen kütüklerinin bugün saat 17.00'de kesinleşeceğini bildirdi.

Yaklaşık 41 milyon Türkiye Cumhuriyeti Kimlik numarası belirlenmiş oy kullanabilir seçmen olduğunu ifade eden Aydın, 1,5 milyon seçmenin ise kimlik numaraları belli olmamasına karşın kimlik, pasaport, evlilik cüzdanı ya da ehliyet gibi resmi kimlikleriyle kendilerini kanıtlamaları halinde oy kullanabileceklerini ifade etti.

Aydın, seçmen kütüklerinin tamamının 2005 yılında bilgisayar ortamına aktarıldığını, 2006 yılının Aralık ayında ise askıya çıkarılarak güncellendiğini belirterek, bu kayıtların Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi (MERNİS) ile karşılaştırıldığını anlattı.

Tüm seçmenlerin Türkiye Cumhuriyet kimlik numarasını tespit etmeye çalıştıklarını ifade eden Aydın, bunda yüzde 98 oranında başarılı olduklarını kaydetti. Aydın, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bulunmayanların bundan sonra seçmen kütüklerine yazılamayacağını da hatırlattı. Aydın, ''Bilgisayar ortamında hazırlanan seçmen kütüğümüz gayet sağlıklıdır. Herhangi bir kuşkuya neden yoktur. Bu nedenle kafaları karıştırmanın bir anlamı olmadığı düşüncesindeyim'' diye konuştu.

Bir gazetecinin, DYP ve ANAVATAN birleşmesinin oy pusulasında ne şekilde yer alacağı sorusu üzerine ise Aydın, kendilerine henüz resmi bir başvuru yapılmadığı için DYP ve ANAVATAN'ın kura çekimlerine ayrı ayrı katıldığını söyledi. Aydın, iki partinin birleşerek, pusulanın basımından önce resmi başvuru yapmaları halinde gerekli işlemlerin gerçekleştirileceğini söyledi.

Bu arada, bağımsız adayların birleşik oy pusulasında isimlerinin yer almasını öngören Anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesi nedeniyle bağımsız adaylıklar kesinleştikten sonra kura çekimi yapılacak. Bağımsız adaylara, bu kuradaki sıralamaya göre, YSK'ca birleşik oy pusulasında siyasi partilerden sonra gelmek üzere yer verilecek.

(AA)