kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Mayıs 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
HEDEF GENEL KURUL... Anayasa değişiklik paketi dün Anayasa Komisyonu'nda jet hızıyla aynen kabul edildi. AK Parti, Anayasa değişikliği için ilk tur görüşmelerin yarın Genel Kurul'da yapılmasını hedefliyor.

Anayasa paketinin ikinci oylamasında 367 kaygısı

Zübeyde YALÇIN / ANKARA
Anavatanlı üye Danışma Kurulu'na katılmayınca paket komisyona AKP oylarıyla gönderildi. Meclis'te yeniden 367 oyu bulma zorunluluğu AKP'yi düşündürüyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Anayasa paketinin ikinci oylamasında 367 kaygısı
AK Parti, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in sert gerekçelerle veto ettiği, cumhurbaşkanının 5+5 formülü ile halk tarafından seçilmesini öngören Anayasa değişiklik paketini Meclis'ten hızla geçirmek için harekete geçti. Paket Anayasa Komisyonu'nda dün aynen kabul edildi. Ancak paketin görüşülme yöntemi ile ilgili Anayasa Mahkemesi'ne başvurma tartışmaları başlarken, paketin Meclis'te 367 oyla kabul edilmesi gerektiği iddiaları da gündeme geldi. İçtüzük gereği Cumhurbaşkanı tarafından veto edilen yasalar Meclis'e geldikten sonra 48 saat geçmeden komisyonlarda görüşülemiyor. 48 saatlik süre zorunluluğu Danışma Kurulu kararı ile kaldırılabiliyor. AK Parti de dün Danışma Kurulu'nu toplantıya çağırdı. Ancak, daha önce destek veren Anavatan temsilcisi toplantıya katılmayınca Danışma Kurulu yapılamadı. Böylece konu AK Parti grubunun önergesi olarak Genel Kurul'a geldi ve kabul edildi. CHP'liler, Sezer'in veto gerekçesi Genel Kurul'da okunmadan, paketle ilgili Danışma Kurulu'nda karar alınmak istenmesinin İçtüzük'e aykırı olabileceğini belirterek, konuyu "İçtüzük ihlali" gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne götürebilecekleri sinyali verdi. Genel Kurul'dan karar çıkınca Anayasa Komisyonu vakit geçirmeden, öğleden sonra toplandı ve kabul etti. İlk tur oylamanın ise yarın Genel Kurul'da yapılması bekleniyor.

"SEZER CHP'NİN MEMURU"
AK Partililer, görüşmeler sırasında Sezer'i sert dille eleştirdi. AK Partili Ayhan Sefer Üstün, "Temsil sorunu Sezer'in kendi sorunudur. Sezer'in görev süresi 26 Mayıs'ta doldu. Kendisi de 'Sürem doldu, bu kadar önemli bir konuda veto ile ilgili bir işlem yapamam' diyebilirdi. Sayın Sezer'e seçim sonrasına yönelik kehanetlerde bulunması yakışır" dedi. CHP'liler paketi eleştirince AK Partili Kemalettin Göktaş da "Cumhurbaşkanı CHP'nin memuru gibi çalışıyor" diye laf attı. CHP'li Tuncay Ercenk, "Ne biçim konuşuyorsun. Cumhurbaşkanına hakaret edemezsin. Çık dışarı sinirlerimi bozuyorsun" yanıtını verdi. Öte yandan Ankara kulislerinde, Anayasanın 175. maddesi gerekçe gösterilerek cumhurbaşkanı tarafından veto edilen Anayasa değişikliklerinin 367 oy almasının zorunlu olduğu, aksi takdirde referanduma sunulmadan direkt reddedileceği konuşuluyor. Bu da AK Parti'yi zora sokuyor. Paketin, 330'un üstünde oy almasının referandum için yeterli olacağını düşünen AK Parti'nin, 352 milletvekili olduğu için (Arınç oy kullanamıyor ve sayısı 351'e düşüyor) 15 oyluk milletvekili desteğine gereksinimi bulunuyor.