kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Mayıs 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Duygu yaratmak için kurguyu değiştirdim!

ESİN KÜÇÜKTEPEPINAR
ESİN KÜÇÜKTEPEPINAR
* Kazım Koyuncu'nun müzikleri filmde önemli bir etki yaratıyor...
Bir ölüm var orada da tabii ki. Kazım Koyuncu'yu erken kaybettik. Filmin ana motifi ölüm zaten. 'İstanbul Hatırası'nda yer alamadı, maalesef aramızdan ayrıldı. Film de Karadeniz'de geçtiği için Kazım Koyuncu, bölgenin bir sembolü olarak önemli.

NURGÜL ÇOK YETENEKLİ
* Oyuncuları nasıl seçtiniz?
Nurgül Yeşilçay'ı 'Eğreti Gelin'de izlemiş ve çok beğenmiştim. Hem güzel, hem de yetenekli; harikaydı. Tuncel Kurtiz gibi bir usta aktörü ise tabii ki Yılmaz Güney filmlerinden, yani çok önceden tanıyordum. Baki Darlak'ı da Kutluğ Ataman'ın 'Lola ve Billy the Kid' filminden hatırlarsınız. Arada aktörlük yapar, ben de bu filmde çok iyi olacağını düşündüm.

* Bazı meselelere Almanya'da yaşayan bir Türk gözüyle, yani dışarıdan baktığınız şeklindeki yorumlara ne söylersiniz?
Tabii ki biraz var çünkü Almanya'da yaşıyorum, orada eğitim gördüm. Oradan bakınca birçok şey farklı, hatta bazı şeyler absürd geliyor. Mesela filmde, Ayten'in (Nurgül Yeşilçay) arkadaşları polis tarafından yakalandığında; halk alkışlıyor. İlk bakışta nedenini anlamıyorsunuz ama sonradan halkın 'teröristlerin' yakalandığı düşüncesiyle desteklediğini anlıyorsunuz. Bu gibi detayları 'Köprüyü Geçmek' filmini yaparken öğrendim; önceden bilmiyordum.

* Önceki bir söyleşide ilk kurgunuzu beğenmeyip değiştirdiğinizi söylemişsiniz. Şimdi izlediğimiz filmde altı karakterin yolları çok güzel bir döngüyle kesişiyor. Sonradan mı böyle kurguladınız?
Evet. Öykü aynı ama bu akışı kurguda ortaya çıkardım. Yani senaryoda hikaye düz bir çizgide anlatılıyor, sırayla kahramanların hikayesine geçiliyordu. Baktık olmadı. Seyircide bir duygu yaratamadık. Çok karakterli ve mekanlı 'Babil' filminin en büyük hatası buydu ve biz de bu hataları görüp yapmamaya çalıştık.