kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Mayıs 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Klasik tedaviden umut kesen kanser hastalarının durağı Çin

ESRA TÜZÜN
Kemoterapi, radyoterapi gibi klasik tedavi yöntemlerinin iyileşme sağlamadığı hastalar için yeni bir umut olan gen tedavisi dünyada sadece Çin'de uygulanıyor. Aralarında birkaçına yabancıların da kabul edildiği 130 merkezdeki tedavi 4-8 hafta sürüyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Klasik tedaviden umut kesen kanser hastalarının durağı Çin
ÇİN HALK KURTULUŞ ORDUSU GENEL HASTANESİ ULUSLARARASI KANSER MERKEZİ DÜNYA BASININDA İLK KEZ KAPILARINI SABAH'A AÇTI
Çin'in üst düzey yöneticilerinin tedavi edildiği Pekin'deki Askeri hastane 6 ay önce kanser merkezini açarak yabancı hastaları da kabul etmeye başladı. Çin'deki gen tedavisi uygulayan 130 merkezden biri olan hastanede Almanya, Kanada ve Hollanda'dan gelen hastalar gibi Türk hastalar da yaşam kalitelerini yükseltecek gelişmelerin olması için gen tedavisi görüyor.
Umut arayan kanser hastaları ve onların yakınlarıyla birlikte bu yazı dizisi için Çin'e gittim. Kansere gen tedavisini Pekin'de uygulayan en büyük hastanelerinden biri olan Çin Halk Kurtuluş Ordusu Genel Hastanesi'nde onlarla birlikte tedavilerine tanıklık ettim. Buraya gelen Türk hastaların çoğu kemoterapi, radyoterapi gibi klasik tedavi yöntemlerini denemiş ancak bir sonuç alamamış kişilerdi. Kansere aşinaydılar, cerrahi uygulamaları atlatmışlardı... Çoğunun kanseri tıp dilinde metastas yapmış, yani yayılmıştı. 10 saatlik İstanbul-Pekin yolculuğuna 5 kanser hastası ve yakını ile çıktık. Gittiğimiz hastanede daha çok Türk hasta ile karşılaştık...

ZOR YOLCULUK
Hastalar için bu uzun uçuş hiç de kolay geçmedi. Kafalarındaki belirsizliğe, yakınlarından uzaklaşma stresi eklenince daha da yoruldular. Gözyaşları kimi zaman gizli gizli, kimi zaman açık açık aktı. Hastaneye yarı baygın ulaşanlar oldu. Çince konuşan doktor ve hemşirelerle iletişim kurmakta zordulandılar. Çoğu Çin'e ilk kez geliyordu. "Böyle nasipmiş" dediler... Odalarına yerleşirken "tedavi bana yaramadı" diye Türkiye'ye dönmeye hazırlanan hastalarla karşılaştılar. O an geri dönmek isteyenler oldu. "Üzülmeyin buraya tekerlekli sandalye ile gelmiştim, şehri gezecek kadar iyileştim" diyen hastalarla teselli oldular. İşte bu yazı dizisinde en büyük referans bu tedaviyi gören hastalardır. Sizler için tek tek onlarla konuştum. İlginç mesajları var. Tedavinin zorluklarını, yüklerini, sıkıntılarını ve sonuçlarını anlattılar. "Nasıl etkilendiniz, işe yaradı mı, nasıl bir gelişme gösterdi, pahalı mı, Çin'de tedavi olmak zor mu?.." Bu soruların yanıtlarını açık açık verdiler...

DOKTORLAR ANLATTI
Çin komünist rejim nedeniyle kapılarını yabancılara açmaya alışkın değildi. Çin'de üst düzey askeri komutanların tedavisinin de yapıldığı bu hastanede özel güvenlik önlemleri uygulanıyordu. Hastaneye girebilmek için özel izinler alındı. Çin Halk Kurtuluş Ordusu Genel Hastanesi kapılarını dünya basınında ilk kez SABAH'a açtı. Bu sayede gen tedavisinin tüm aşamalarını yerinde inceleyebildim. Daha önce Harward, Johns Hopkins gibi pek çok kanser merkezinde de haber hazırladığım için karşılaştırma imkanı bulabildim. Burada genetik tedaviyi yapan doktorlar uyguladıkları teknikleri anlattılar. Türk doktorların bu tedaviye pek çok eleştirisi vardı, onları da yanıtladılar. 20 yıldır sağlık haberciliği yapan biri olarak bu yazı dizisini hazırlarken en büyük korkum Çin'de uygulanan bu tedavinin büyük bir mucize olarak algılanmasıdır. Oysa gen tedavisi asla bir mucize değil. Hastalara yaşamlarını uzatmayı vaad eden yepyeni bir uygulama... Bu yazı dizisinin Çin'deki genetik tedaviyi merak edenlere son derece gerçekçi şekilde bir rehber olacağını düşünüyorum.

ÇIN Halk Cumhuriyeti'ne son dört yıldır dünyanın her yerinden kanser turları düzenleniyor. "Gen tedavisi" Amerika'da geliştirildi ancak Amerikan Sağlık Bakanlığı FDA uygulanmasına izin vermedi. Çin Halk Cumhuriyeti ise 2003 yılında bu tedaviyi resmi olarak onaylayınca, dünyanın ilk genetik kanser ilacı bu ülkede kullanılmaya başlandı. Sonuçta dünyanın pek çok yerinden yabancı hastalar gen tedavisi için Çin'e adeta akın etti. Son yıllarda binin üzerinde yabancı hasta bu tedaviden yararlanmış. Çin'in genelinde şu anda 130 hastanede bu tedavi kanserli hastalara uygulanıyor. Ancak yabancı hastaları kabul eden hastanelerin sayısı son derece sanırlı. Pekin'de yedi, Şangay ve Shenzhen'de de sayılı merkezlerde bu tedavi yabancı hastalara da uygulanıyor. Çin'de umut arayan hastaların arasında Türkler'in sayısı da giderek artıyor. Türk hastalar için Türkiye-Pekin kanser hattında özel turlar düzenleniyor. Pekin'deki merkezler Türk hastalara özgü organizasyonlar yaparak kapılarını açıyorlar.

PEKİN'DEKİ MERKEZLER

Ocak ayında Pekin'in en büyük ikinci hastanesi Çin Halk Kurtuluş Ordusu Genel Hastanesi uluslararası kanser merkezini açtı. Bu merkezin hastalarının büyük bölümünü Türkler oluşturduğu için yemeklerinden, tercümanına kadar her şey Türkler için yeniden düzenlendi. Pekin Üniversitesi'nin yanı sıra yine Pekin'de Tongren Hastanesi, Haidian Hastanesi, Sun Yat Sen Üniversitesi'nde Türk hastalar bulunuyor. Bu hastanelerde 6 ile 8 haftalık tedavi paketinin fiyatları hastaneden hastaneye büyük farklılıklar gösteriyor. Turizm firmaları tarafından da organizasyon sağlanınca tedavinin bütçesi bir hayli kabarıyor. Tedavinin maliyeti 8 bin dolardan başlıyor 60 bin dolara kadar yükselebiliyor.

YAŞAM KALİTESİ ARTIYOR

Klasik tedavi yöntemlerine yanıt vermeyen, kemoterapi, radyoterapi gibi uygulamaların iyileşme sağlamadığı son aşamadaki kanser hastalarına "gen tedavisi" yaşam kalitelerini artırıp yaşam sürelerini uzatmayı vaad ediyor. Çin'de uygulanan gen tedavisi ortalama 6 ile 8 haftada sürüyor... İlk dört haftada yani ilk kürde kanser tedaviye yanıt verirse ikinci kür başlıyor. Tedavi 8 haftaya uzuyor gerekirse 12 haftaya kadar çıkabiliyor. Bu tedavinin akciğer, karaciğer, mide, bağırsak, yumurtalık, pankreas, meme kanserleri ve metastasları dahil 40'a yakın kanser türünde etkili olduğunu öne sürülüyor... Lösemi, baş ve boyun kanserlerinde ise kullanılmıyor. Pekin Askeri Hastanesi'nde genetik tedavi klasik tedaviyle bir arada uygulanıyor. Genetik ilaç verilirken aynı zanda kemoterapi yapılıyor.
Haberin fotoğrafları